Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upitna prodaja HŽ Carga

Rumunji poslali ugovor koji ne odgovara uvjetima natječaja

siniša hajdaš dončić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.11.2013.
u 16:13

U Zagreb nije stigla potvrda banaka o prebacivanju jamstava za kredite

Vlasnik Grampet grupe, koja je pobijedila na natječaju za kupnju HŽ Carga, Gruia Stoica dolazi u ponedjeljak u Zagreb na sastanak s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem nakon kojega bi se trebalo znati hoće li Rumunji preuzeti Cargo ili će cijeli posao propasti, što bi značilo da će ta tvrtka u stečaj.

I Stoica nezadovoljan

Privatizacija Carga, naime, zapala je u ozbiljne probleme i lako je moguće da Rumunji odustanu od kupnje tog državnog gubitaškog poduzeća ili da resorno ministarstvo prekine pregovore s njima.

Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi, u resornom ministarstvu jako su se iznenadili kad su im Rumunji poslali prijedlog ugovora o kupnji Carga, čiji se sadržaj znatno razlikuje od uvjeta traženih u natječaju.

Najspornije su pritom tri stvari. Naši sugovornici kažu da Rumunji pristaju uplatiti obećanih 10 milijuna eura za podmirenje obveza prema vjerovnicima i radnicima, ali za to traže kolateral (oblik jamstva) na vagone, što je hrvatskoj strani neprihvatljivo. Hrvatska je strana nezadovoljna jer Rumunji nisu dostavili ni potvrdu banaka da će prebaciti na sebe državna jamstva za Cargove kredite, a nezadovoljna je i poslovnim planom za Cargo koji su izradili u Feroviaru, tvrtki iz Grampet grupe, koja je formalni kupac hrvatske tvrtke.

Feroviar je na natječaju za privatizaciju Carga ispunio sve tražene uvjete, za razliku od svojih konkurenata, češkog AWT-a i austrijskog Rail Carga. Rumunji su se tako obvezali da će za 75 posto Carga platiti 40 milijuna eura – sa 30 milijuna eura podmirili bi se zajmovi te tvrtke osigurani državnim jamstvima, a 10 milijuna eura išlo bi na obrtna sredstva. Osim toga, Feroviar je pristao uložiti i dodatnih 20 milijuna eura u investicije i modernizaciju Carga, a obvezao se i da će preuzeti otplatu kredita Carga za koje je država dala jamstva pa time preuzeti i ta jamstva. Ukupne obveze HŽ Carga iznose više od milijardu kuna. Od toga je 880 milijuna kuna kredita pokriveno državnim jamstvima.

Grampet grupu pak zabrinjavaju neki drugi problemi na koje je naišla u procesu privatizacije Carga. Muči je što će biti s tužbama pokrenutim protiv Carga i tko će platiti izgubi li Cargo te sporove. Rumunji ne znaju ni kako će se riješiti problem nekretnina tvrtke koju kupuju jer Cargo nije upisan kao njihov vlasnik. Također je otvoreno i pitanje subvencija koje je Cargo dobivao od države jer postoji mogućnost da europska tijela za zaštitu tržišnog natjecanja zatraže da se te subvencije vrate, a onda se postavlja pitanje tko će vratiti tih više od 100 milijuna eura – država ili Grampet.

Poslovi propadali i prije

Propadne li Stoici kupnja Carga ne bi mu to bio prvi takav neuspješan posao. Nedavno mu je pred sam kraj završetka kupnje rumunjskog državnog željezničkog cargo prijevoznika CFR Marfe i taj posao propao jer nije mogao prebaciti državna jamstva. Prije nekoliko godina Grampet je trebao preuzeti i crnogorski cargo, no na kraju ni od toga nije bilo ništa.

Komentara 4

ZD
zdepar
09:58 01.12.2013.

veliki biznismen, već je sakupio dvije kune investicionih ulaganja , jer aktivne tvrtke prodaje za kunu

Avatar Glina74
Glina74
10:18 05.12.2013.

ne razumijem da Hrvatska država stalno prodaje državne firme strancima i stranci dižu kredite i Hrvatska država im je jamac to je isto kada ja kao privatna osoba uzimam kredit kod banke i ta ista banka mi je jamac iac i onda me ništa ne obavezuje da ja taj kredit otplaćujem i zato smo u tolikima dugovima kada stalno jamčimo koje kakovima HOŠTAPLERIMA za milionske kredite koje oni više neće da otplaćuju samo se onda ladaju po AZURNOJ obali a vi Hrvati se Je-----te kada ste tako glupavi

KR
KroničarHr
18:39 30.11.2013.

Ovo je kao u ostalom i nevidjeno navlačenje sa Francuzima oko zračne luke Zagreb, jasan znak kako nas vidi vansjki svijet i koliko ne cijene hrvatsku vladu. nije sramota što netko ne želi kupiti našu tvrtku, sramota je što ne poštuje minimum dogovorenoga i misli da se prema Hrvatskoj smije i može tako ponašati. A nakon takvoga postupka, Vlada će takve zvati na razgovor da - razjasne situaciju!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije