Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajdaš Dončić

'HŽ Cargo napustit će 1500 ljudi. Drugog rješenja nema'

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/7
31.10.2013.
u 13:04

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je Vlada odlučila smijeniti predsjednika uprave tvrtke ARZ Željka Denonu zbog nepoštovanja rokova o spajanju poslova naplate cestarine

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade rješavala su se kadrovska pitanja. Naime, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić odlučio je smijeniti predsjednika uprave Autoceste Rijeka – Zagreb Željka Denonu i cijelu upravu HŽ Carga – predsjednika Ivana Leškovića te članove Vlade Hanžeka i Zlatka Martića. Za čistku se odlučio, kako je rekao, jer uprave tih tvrtki nisu ispunile ciljeve koje im je zadao.

Ministar  Hajdaš Dončić rekao je da je Vlada odlučila smijeniti predsjednika uprave tvrtke ARZ Željka Denonu zbog nepoštovanja rokova o spajanju poslova naplate cestarine. Za novog direktora postavio je pravnika Josipa Šalu za kojeg Hajdaš kaže vjeruje da će napraviti posao koji je Denona trebao napraviti.

Kompletna uprava HŽ Carga smijenjena je zbog, kako je procijenila Vlada, katastrofalnih rezultata, odnosno neprovođenja planova i ciljeva restrukturiranja velike kompanije.

– Od svih sustava HŽ-a, HŽ Cargo bio je najlošiji i zato smo morali napraviti neke promjene. Kako je postupak privatizacije HŽ Carga u tijeku i kako će on trajati još nekoliko mjeseci, procjenjujem da Cargo sa sadašnjom upravom jednostavno nije mogao „hendlati“ taj proces koji je usko vezan i s Europskom komisijom koja mora odobriti sve državne potpore, dakle i  državna jamstva koja su izdavana tom poduzeću, rekao je ministar Hajdaš Dončić i napomenuo da proces restrukturiranja i privatizacije idu jedan neovisno o drugome.

Napomenuo je da je odlazak u stečaj bila vrlo izgledna opcija.

– Tvrtka ima od 1200 do 1500 radnika viška, a mjesečni rashodi su dvostruko veći od mjesečnih prihoda. Bez brzih i oštrih rezova Cargo ne može preživjeti. Uvjereni smo da ćemo uspjeti spriječiti stečaj te tvrtke i da ću u tome imati potporu sindikata. Očekujem da ćemo u dogovoru sa sindikatima spasiti HŽ Cargo tako što će tvrtku napustiti 1500 ljudi. Ali moram napomenuti da to nisu klasični otkazi jer postoji nešto što se zove željezničarski fond. Svi zaposlenici koji budu višak dobivat će 4000 kuna bruto, a nakon što se tvrtka konsolidira, postupno će se vraćati natrag na posao u Cargo. Jedan dio će uzeti i sigurne otpremnine. Drugih rješenja jednostavno nema – rekao je Hajdaš Dončić.

Sporno izvješće HOO-a

Na sjednici Vlade programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2012. godinu ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović nazvao je "šminkom", a obrušio se i na plaće ustvrdivši kako je riječ o nenamjenskom i netransparentnom trošenju proračunskih sredstava. Vlada stoga nije prihvatila izvješće HOO-a.

– Svi planirani prihodi napravljeni su na razini rashoda, a obrazloženja su apsurdna – rekao je Željko Jovanović te predložio da se spis proslijedi državnom odvjetništvu.

Premijer Milanović njegovo je izlaganje komentirao riječima "svatko tko živi od proračunskih sredstava mora biti kontroliran i predmet državne revizije".

Vlada je prihvatila prijedloge uredbe o uvjetima za utvrđivanje i gubitak statusa izbjeglice, prognanika, odnosno povratnika te odluke o vrsti i visini financijske potpore prognanicima i povratnicima.

Potonjom uredbom određuje se da prognanik ili povratnik koji samostalno organizira domaćinstvo, ako ima prihode manje od 500 kuna mjesečno po članu obitelji, odnosno osobi, ostvaruje pravo na mjesečnu financijsku potporu u visini razlike prihoda po osobi do iznosa od 500 kuna. Oni koji uopće nemaju prihode imaju pravo na 500 kuna mjesečno po osobi. Prognanik ili povratnik koji je organizirano smješten u objektu organiziranog smještaja, ako obitelj nema prihoda, ostvaruje pravo na mjesečnu financijsku potporu u iznosu od 100 kuna po osobi.

– Danas je 973 osobe evidentirano kao izbjeglice s pravom mjera pomoći, pa je stoga revizija neophodna, izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Prihvaćeni su nacrti prijedloga zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, o leasingu te o izmjenama i dopunama Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Odobrenje HANFA-e

– U Hrvatskoj djeluje 25 leasing društva. Zakonom bi se regulirao način djelovanja europskih leasing društva na hrvatskom tržištu, a za djelovanje bi im bilo potrebno odobrenje HANFA-e, izjavio je ministar financija Slavko Linić.

Razgovaralo se i o programu energetske obnove zgrada javnog sektora koji će, prema mišljenju ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš, pokrenuti 400 milijuna kuna vrijedne investicije.

Zaključeno je i kako će se Kraljevini Jordan pružiti humanitarna pomoć za zdravstveno zbrinjavanje sirijskih izbjeglica sa 1400 cjepiva vrijednih 120.000 kn.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije