Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guverner Hrvatske narodne banke

Rohatinski: Treba nam bolja suradnja monetarne i fiskalne politike

Željko Rohatinski
Boris Ščitar
05.01.2010.
u 22:15

Očekivati da će javni sektor ojačati na sveopće dobro bez promjene mentaliteta u samoj državi nerealno je. Dok se ne promjeni mentalitet država će i dalje biti percipirana kao krava muzara

Hrvatskoj treba nova ekonomska politika u vremenu koje je pred nama, i to u smislu bolje koordinacije fiskalne i monetarne politike, rekao je večeras Željko Rohatinski guverner Hrvatske narodne banke gostujući u emisiji Poslovni klub HRT-a.

Rohatinski je dodao kako je u posljednje dvije godine ta suradnja uznapredovala u odnosu na godine ranije, no da je u većini slučajeva bila jednosmjerna, odnosno da je monetarna politika donosila mjere kako bi se realizirali neki zadaci fiskalne politike, dok obrnutih slučajeva nije bilo.

- Treba ipak reći kako se stvara psihoza da je država svemoguća i da može rješiti sve gospodarske probleme. To nije tako i citirat ću J.F. Kennedya koji je rekao da ako sami gospodarski subjekti nemaju interesa i snage da poboljšaju svoj ekonomski položaj, niti država im ne može pomoći, rekao je Rohatinski.

Na pitanje je li država nužno loš vlasnik, Rohatinski je odgovorio da nije, no da se vlasnik mora odgovorno i ekonomski racionalno ponašati što u slučajevima tvrtki i institucija koje su obilježile afere, a u državnom su vlasništvu nije bio slučaj.

- Očekivati da će javni sektor ojačati na sveopće dobro bez promjene mentaliteta u samoj državi nerealno je. Dok se ne promjeni mentalitet država će i dalje biti percipirana kao krava muzara, kazao je guverner.

Dodao je i kako više nema pritisaka na njega niti HNB, te da je slučaj Hypo banke i BLB-a za njega završena priča.

Na pitanje što možemo očekivati u 2010. godini, Rohatinski je odgovorio kako on nije Djed mraz koji donosi darove i daje obećanja koja ne može ispuniti, i da se zato nije kandidirao za predsjednika republike.

- Ova će nam godina biti točno onakva kakvu je zaslužimo, svojim radom ili neradom, zaključio je Rohatinski.  

Ključne riječi

Komentara 36

DA
davorac
22:49 05.01.2010.

gospodine rohatinski vi ste veliki čovjek dosta otvoreno narodu treba reći dotakli smo dno izgubili vjeru u bolje sutra novaca nema papira nemamo da štampamo ljudi sistem je na nuli samo trebali ste reći negativna ili pozitivna nula vlada je korumpirana i neuspješna i narod ima u vas najviše povjerenje i niko nepita idete ili neidete u crkvu to se nepita pametnog čovjeka

MI
misho32
22:56 05.01.2010.

intersira me da li je netko razumio što je ovaj velikoumnik izjavio. mene bi intersiralo na koji se to način održava kurs ove naše valute , te kune , koja je izgleda najstabilnija valuta na svijetu. I to u državi, koja financijski sedam puta više uvozi nego li izvozi.To bi taj Rohatinski trebao patentirati .

PR
Protivcenzure
22:47 05.01.2010.

da smo tebe slušali prije deset godina danas bi nam bolje bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije