Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Revolucija u domaćoj drvnoj industriji!

Naslovnica
Foto: VL
13.10.2014.
u 00:10

Drvni klaster i Klaster konkurentnosti planiraju iz fondova EU povući najmanje 1,5 mlrd. kuna

Nakon što su na najzahtjevnijem njemačkom tržištu u prvom polugodištu prodali čak 36,8 posto više namještaja u odnosu na isto razdoblje lani, dok ostatak prerađivačke industrije bilježi znatan pad izvoza u Njemačku, hrvatski drvoperađivači spremaju se i za novac EU za jačanje istraživačkih kapaciteta, tehnološki razvoj i inovacije u strateškim industrijama.

Prednjače Poljaci i Talijani

Za te tzv. pametne specijalizacije Hrvatskoj se iz ESI fondova Europske unije u razdoblju od 2014. do 2020. godine nudi čak 600 milijuna eura, od kojih sektorske tvrtke okupljene u Hrvatskom drvnom klasteru i Klasteru konkurentnosti, konačno “priznate” i kao pokretači industrijske strategije Republike Hrvatske, planiraju povući najmanje 200 milijuna eura ili 1,5 milijardi kuna.

– Ako već sada možemo Nijemcima prodati kvalitetan namještaj, s primjenom novih tehnologija bit ćemo još dva koraka naprijed, uz bok Poljacima i Talijanima, koji dominiraju u europskom okruženju, dok je na globalnoj razini glavni izvoznik namještaja Kina, s više od 17 milijardi dolara izvoza – kažu u Hrvatskom drvnom klasteru.

Franjo Mihelčić, potpredsjednik klastera i direktor tvornice prozora Lokve, koja je regionalni lider u inovacijama, kaže kako nam treba nova industrijska revolucija u sektoru koja podrazumijeva multisektorsko povezivanje, odnosno povećanje suradnje i transfer znanja između znanstvenih institucija i poslovnog sektora.

>> Izvoz namještaja u Njemačku veći 35,8%

>> Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka!

Foto: VLm

Komentara 3

TR
Trnjanec
22:08 12.10.2014.

Lijepa hrvatska riječ "klaster" :)

Avatar jimyk127
jimyk127
22:26 12.10.2014.

Hrvatska invetivnost ,hrvatski genij se neda unatoč lošim makro ekonomskim uvjetima i pravnoj regulativi i destimulativnoj poreznoj politici, bravo hrvatski proizvođači namještaja.Ne dajte da nam izvoze sirove drvene trupce već ih barem preradite u poluproizvod ako već nemate kapaciteta dako već nemate kapaciteta da sve finalizirate ....

ZV
zeljko.visnic
08:09 13.10.2014.

kakva drvna industrija kad trupce izvozimo i u kinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije