Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pevec

RBA ne odustaje od Jankomira, dobavljači opet kratkih rukava?

'pod 13 03 2008...koprivnica darko sket....sloga koprivnica snimio: josip maljak'
'josip maljak'
11.12.2010.
u 08:06

RBA se čak nudi rješenje da Pevec proda zemljište u Skoplju kako bi je namirio, ali ona želi Jankomir, kaže Šket.

Nekome je očito u interesu da Pevec ne radi. Novootvoreni centri Peveca u proteklih su šest mjeseci ostvarili već 300 milijuna kuna prometa i dobit od 1,5 milijuna kuna te postoji dobra vizija kako da se dalje posluje, no proda li se centar Jankomir, na čijoj ovrsi ustraje RBA, umjesto stečaja s preustrojem, sve je izglednija likvidacija – kaže Darko Šket, donedavni stečajni upravitelj Pevecovih tvrtki Bjelovar i Zagreb.

Sukob interesa

No zbog "sukoba interesa" u Jankomiru, na koji se pozivala RBA, Šketu je ovih dana u stečajnom portfelju ostao samo Zagreb, a novoimenovana je stečajna upraviteljica u Bjelovaru Mira Ilinčić. I sve to u vrijeme kad se dovršava izrada zajedničkog stečajnog plana dviju tvrtki, u čemu sudjeluju i dobavljači-vjerovnici, koji bi ranija potraživanja namirili vlasničkim udjelima u novom Pevecu. Dio ih tvrdi kako ostajanje Jankomira u portfelju Peveca ništa ne znači, Pevec može poslovati i u prostorima u najmu ili, još bolje – po principu "sell and lease back". Šket kaže kako baš Jankomir nosi 25% ukupnog prometa Peveca i bez njega je nemoguće otplaćivati čak 100 milijuna kuna kredita bankama godišnje. K tome, Pevecu treba i novi kapital za nastavak poslovanja, koji se proteklih mjeseci odvijao bez kune obrtnog kapitala.

Ni za banke nema dovoljno od nekretnina

Čak sedam banaka od Peveca ukupno potražuje 870 milijuna kuna, 51% ukupnih potraživanja, no samo, tvrdi on, RBA traži izuzeća jer je za Jankomir već našla kupca, pa trenutačno Pevec traži utvrđivanje vlasništva nad tom nekretninom. RBA se čak nudi rješenje da Pevec proda zemljište u Skoplju kako bi je namirio, ali ona želi Jankomir. Inače, sve nekretnine Peveca procijenjene su na 1,1 milijardu kuna, a njihovom prodajom sada bi se dobilo najviše 400 milijuna kuna, što je i za banke nedovoljno. Ni Jankomir ne bi donio 90 mil. kuna, koliko iznosi hipoteka RBA, uvjeren je Šket, a kako onda još namaknuti 650 milijuna dobavljačima, 38 radnicima i 140 mil. kuna državi? Ugasi li se Jankomir, pitanje je i hoće li dobavljači, koji su Pevecu dali novu robu, opet "ostati" kratkih rukava? Jučer je dogovoreno da se napravi podroban stečajni plan poslovanja s konkretnim brojkama s kojima će dobavljači-vjerovnici krenuti u nove pregovore s bankama o mogućem reprogramiranju potraživanja, prodaji nekretnina, vlasničkim udjelima u Pevecu... Sve su opcije otvorene kako bi se nastavilo poslovanje brenda za koji svi imaju interesa da opstane i bude profitabilan, kazali su.

Komentara 8

UK
Ugo Kajvez
09:44 11.12.2010.

I sad da mi netko veli da STRANE banke rade za dobrobit hrvatske. .... Te banke rade isključivo za dobrobit svog đžepa, tj stranih vlasnika. !!!!!!!!!!! ......... Točka. . Banke bi PRVOBITNO I JEDINO trebale biti u funkciji i službi dobrobit zemlje i njenih građana ........ i zato treba istjerati strance iz vlasničke strukture svih banaka u hrvatskoj ............

VU
vucko
10:53 11.12.2010.

Ugo Kajvez- bas si bistar i pametan sa tvojim prijedlogom da se strane banke otjeraju iz Hrvatske. Onaj tko ih je doveo u Hrvatsku neka ih i otjera, a koja je to vladina koalicija ucinila je jako dobro poznato. Imamo samo jednu Hrvatsku postansku banku koju smo uspjeli zadrzati i to je sve. Tko je poceo prodavati hrvatsko srebro u tudje ruke isto tako je poznato. Pametni ce znati koji su !

OB
-obrisani-
03:48 12.12.2010.

Najsigurniji parovi – uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije