Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Razgrabljeni poticaji za solarne elektrane

Ukupna snaga u zahtjevima sedam je puta veća od one koja će se poticati
17. siječnja 2014. u 08:15 2 komentara 8926 prikaza
solarne elektrane
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) do 10. siječnja ove godine primio je čak 2120 zahtjeva za sklapanje ugovora o otkupu električne energije iz solarnih elektrana ukupne snage 89 MW. No proizvođačima električne energije iz sunca na raspolaganju je samo 12 MW koji će se poticati, dakle sedam puta manje od snage iz pristiglih zahtjeva.

Stoga će u HROTE-u imati poprilično težak zadatak u odabiru onih koji će sklopiti ugovor o otkupu za ovu godinu.

'31.05.2011., Krizopotje - Prva solarna elektrana u Medjimurju. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL' rekord Njemačka proizvela sunčeve energije kao iz 20 nuklearki \'02.03.2012., Zagreb - Ljubomir Majdancic ispred solarne kuce koju je projektirao. Kuca Ljubomira Majdancica  proizvede duplo vise elektricne energije nego joj je potrebno, tako da polovicu od ukupno Solarna revolucija Solarnu elektranu na krov, stotine tisuća kuna u džep za 14 godina

Lani je HROTE primio 3458 zahtjeva za solarne elektrane ukupne snage 108 MW, a od toga je sklopljeno 579 ugovora ukupne snage 26,5 MW. U HROTE-u kažu da je ulaganje u obnovljive izvore energije prepoznato u svim državama kao isplativ i siguran način investiranja s obzirom na to da se radi o znatnim državnim poticajima u odnosu na tržišnu cijenu električne energije. – Isplativost ovisi i o vrsti tehnologije, ali upravo ulaganje u gradnju solarnih elektrana radi smanjenja cijena tehnološke opreme ima najbolji omjer uloženog i dobivenog, a pogotovo kad je riječ o inicijalnom kapitalu koji je puno manji u odnosu na druge tehnologije obnovljivih izvora energije – kaže direktor HROTE-a Ivor Županić. Dodaje da će se, s obzirom na konstantan pad cijena instalacijske opreme za solarne elektrane te iznosa poticajnih cijena otkupa, cijena proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana u državama s najboljom insolacijom za nekoliko godina izjednačiti s maloprodajnom cijenom na tržištu električne energije. Županić kaže da će se zahtjevi ocjenjivati sukladno odredbama Zakona o tržištu električne energije, tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, odnosno Zakona o općem upravnom postupku. Od 2007. godine, kada je uspostavljen sustav poticanja, HROTE je sklopio ukupno 1100 ugovora o solarnim elektranama ukupne snage 46,2 MW.

>> Poljaci će u Požegi raditi solarne elektrane za proizvodnju struje

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
    HRVATSKI CENTAR OIE:

    Smanjite trošak električne energije u Vašem kućanstvu instalacijom solarne elektrane. Uložite novac u solarnu elektranu bez kompliciranog državnog postupka i smanjite Vaš račun za struju. Povrat investicije osiguran u 5 do 7 godina bez hrote ugovora.Primjer izračuna povrata investicije, za ... prikaži još!a kućanstvo koje troši 700-800 kn mjesečno na trošak elektrićne energije. Solarna elektrana snage 4 kWp smanjuje mjesečni trošak na 200 kn. Ostvarena ušteda na godišnjoj razini 6.000 do 7.200 kn. Investicija od 45.000 kn vraća se za 6 do 7 godina na kontinentu na jadranskoj obali i do 30% brže. Kako dobijate struju sada: Struju dobijate iz mreže u Vaš dom ili poslovni objekt kroz brojilo električne energije. Brojilo mjeri i evidentira koliko energije trošite za izdavanje računa. Solarni paneli proizvode električnu energiju: Električna energija se proizvodi iz sunčeve svjetlosti koristeći fotonaponske ili solarne panele. Što je intenzivnija sunčeva svjetlost i što više sunčanih dana ima proizvodimo više električne energije. Čak i u oblačnim uvjetima moguća je proizvodnja struje u manjim količinama. Solarni ili fotonaponski paneli su extremno pouzdan proizvod bez pokretnih dijelova i tipični životni vijek im je 30 godina bez održavanja. Pretvaranje energije: Električna energija (struja) koju proizvode solarni paneli koristi se direktno na Vašem objektu ili pohranjuje u baterijski sustav za kasniju upotrebu. Da bi mogli koristiti energiju proizvedenu iz solarnih panela ona prolazi kroz uređaj (pretvarač) u blizini vašeg električnog brojila ili na odgovarajućem mjestu. Korištenje proizvedene solarne energije: Kad trebate struju prvo se povlači iz solarnog sustava. Ako trebate više energije nego što proizvodi Vaša solarna elektrana nadoknađuje se iz mreže Vašeg opskrbljivača.

  • josmalopanestalo:

    kak je to dobar posel, sklapati ugovore s kumovima, s tuđim ku.cem po plotu