Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

Poljaci će u Požegi raditi solarne elektrane za proizvodnju struje

'20.01.2013., Pozega - Poljski poduzetnici kupuju prostor Ete gdje bi pokrenuli proizvodnju solarnih panela.   Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL'
'Dusan Mirkovic/PIXSELL'
21.01.2013.
u 12:30

Našli smo prostor nekadašnje tvornice ETA. Požeški gradonačelnik obećao nam je pomoć, kazao je Robert Poczman

Robert Poczman, vlasnik i predsjednik Uprave Atlas World Trade Holdinga, već dulje vrijeme u pratnji svojih suradnika Mareka Adaszewskog i Antuna Vidića obilazi Hrvatsku u potrazi za mjestom gdje bio otvorio tvornicu fotopanela za proizvodnju električne energije iz sunčeve svjetlosti.

– Za sada je najizglednija Požega jer smo tu našli prostor nekadašnje tvornice ETA. Međutim, trenutačno nas najviše muče administrativne prepreke. Bili smo kod požeškog gradonačelnika i on nam je obećao pomoć – kazao je Robert Poczman. U planu je godišnje proizvesti fotonaponskih panela za proizvodnju 50 MW električne energije. Vrijednost takve proizvodnje bila bi 70-ak milijuna eura. S obzirom na to da se početkom srpnja očekuje ulazak Hrvatske u EU, poljski investitori u tome vide mogućnost ne samo bržeg dobivanja potrebnih dozvola nego i prodaje svojih proizvoda diljem Europe. Posao bi u početku moglo naći najmanje 50 osoba.

– Ne samo da ćemo proizvoditi fotonaponske panele nego ćemo napraviti i nekoliko solarnih elektrana veličine 1 MW koje će ujedno biti i pokazne kako bi svi zainteresirani mogli vidjeti kako to funkcionira – objasnio je Marek Adaszewski, savjetnik Uprave.

Poljski investitori za zadnjeg posjeta zamolili su za pomoć i požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka u postupku ispunjavanja administrativnih uvjeta za provedbu svog poslovnog plana.

– Energetska učinkovitost i projekti za njihovu realizaciju strateško su opredjeljenje Grada Požege – rekao je gradonačelnik Ronko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije