Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči liberalizacije

Rat za pisma - Hrvatska pošta i CityEx u borbi za tržište

'20.12.2010., Zadar - Postarska svakodnevnica postaje najteza u doba blagdana kad velik broj posiljki trebaju biti isporucene. Bilo mopedom, automobilom ili na noge zadarskim postarima to ide od ruke.
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
1/3
09.09.2012.
u 23:00

CityEx se žali da su njihove pošiljke morale biti potpisane, u HP-u odgovaraju da su kršili zakon

Tri mjeseca prije liberalizacije Hrvatska pošta i njezin najveći konkurent CityEx otvorili su rat za tržište, koje nezaustavljivo pada. Ne biraju se sredstva u borbi za dio sve manjeg kolača pa se maše tužbama na obje strane, a uključena je i Europska komisija. Regulatorna agencija HAKOM donijela je odluku po kojoj CityEx ima pravo nositi pisma samo ako svaku pošiljku obogati s pet dodanih usluga. Zato od svakog primatelja moraju tražiti potpis prije nego što mu uruče pismo.

– Prikupimo kubik papira u mjesec dana zbog takve odluke – kaže Dražen Breglec, član Uprave CityExa.

>> "HP nije restrukturiran. To nije napad nego konstatacija..."

Računi i komunalcima

Za zaštitu su se obratili Europskoj komisiji koja je zaključila da domaći regulator nije u pravu. Dovoljno je pružiti jednu od pet dodanih usluga i ne krši se zakon, presudili su u Europskoj komisiji, što je argument kojim je CityEx osnažio svoju poziciju. Breglec traži da se HAKOM prilagodi mišljenju Komisije i prestane stvarati nepotreban trošak njegovoj kompaniji. Odlukom regulatora nisu zadovoljni u državnoj pošti jer je njihov stav da je CityEx ušao u “rezervirano područje” čime krši zakon.

– Preporuka Europske komisije nije primjenjiva u ovom slučaju zato što konkurencija ne pruža uslugu s dodanom vrijednošću, nego je ušla u područje dostave rezerviranih pošiljaka – pisama do 50 grama puno prije nadolazeće liberalizacije – kazao je za Večernji list Alen Premužak, predsjednik Uprave HP-a. Do 2013. Hrvatska pošta ima monopol na dostavu pisama do 50 grama, a da se monopol kršio, Premužak dokazuje činjenicom kako konkurencija trenutačno drži 36 posto ukupnog tržišta. Ugovarali su dostavu računa čak i za lokalne komunalce, a to je tipično kršenje zakona, čuje se iz Pošte. Zbog toga je HP izgubio stotine milijuna kuna prihoda.

Oslobođeni PDV-a

Tko je u pravu: CityEx ili Hrvatska pošta nakon 1. siječnja postaje nebitno jer nastupa liberalizacija, a otvara se novi rat oko definicije “univerzalne usluge” koja je idućih 15 godina ekskluzivno pravo i obveza HP-a. Zato što mora nositi pismo svima HP je oslobođen plaćanja PDV-a, a time i 25 posto jeftiniji od konkurencije kad ugovara poslove s velikim klijentima, kojima ima pravo dati i popust na količinu. Konkurencija tvrdi da zakon omogućuje Pošti da im otme sve velike klijente. Pozivaju se na presudu Europskog suda pravde u slučaju Royal Mail i TNT Posta po kojoj se individualno ugovorene usluge ne smiju oslobađati od plaćanja PDV-a. U CityExu tvrde da se nenaplaćivanjem PDV-a država odrekla oko 120 milijuna prihoda godišnje u korist banaka, telekomunikacija i velikih komunalnih poduzeća te inzistiraju da se u novom zakonu definira broj pošiljaka koji se može ugovoriti kao univerzalna pošta.

– Ako javni operator daje popust na univerzalnu uslugu po jasnim kriterijima, onda to nije individualni ugovor – kazao je Premužak te napominje da je razgovarao s Komisijom i dobio mišljenje da CityEx presudu tumači izvan konteksta.Oslobođenje od plaćanja PDV-a definirano je europskom direktivom i koriste ga gotovo sve europske zemlje, a ta je olakšica uvedena ponajprije zbog državne administracije, koja je najveći korisnik poštanskih usluga.

Komentara 31

ST
stomugromova
23:23 09.09.2012.

Dražen Brglec iz City Expressa? To je onaj pomoćnik ministra ili bivši direktor HP,koji je ,kako onomad reče saborski zastupnik Ivo Lončar,u jednom danu dao 8( osam) ispita na Prometnom faksu i još je stigao čitav dan biti na poslu.Zaistaa perspektivan kadar,kandidat za premijera u skoroj budućnosti. Kemijski Dado ga je zvao Lončar jer je imao srednju kemijsku školu završenu kao direktor HP i pomoćnik ministra.

TH
than
23:33 09.09.2012.

Jao meni. Pa HP je isto kao i HZ, HAC i slicni. Masa uhljebljenih po uredima na izmisljenim radnim mjestima koji glume fikuse. A i ovi sto rade po salterima. Nekada imam osjecaj da misle da sam im smrtni neprijatelj, kako se odnose i kako imaju svako malo pauze od 20ak minuta. Jedina cast postarima. S njima se da porazgovarati i popiti koja rakijica...

OB
-obrisani-
23:26 09.09.2012.

Zašto spava forumaš Štampar? http://www.vecernji.hr/korisnik/24890

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije