Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste vrijednost izvoza

'Mala i srednja poduzeća okreću se inozemstvu'

16.09.2015., Ludbreg - Tvrtka Ducati Komponenti vec 15 godina u Ludbregu izradjuje dijelove za sve vrste dvokotaca. 90 posto proizvodnje izvozi se na sve kontinente svijeta, a posljednjih tri godine proizvode i elektro bicikle. Trenutno zaposljava oko 120
Foto: Vjeran Žganec Rogulja
09.08.2017.
u 12:24

Hrvatski robni izvoz u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosio je 49,65 milijardi kuna

Hrvatski robni izvoz u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosio je 49,65 milijardi kuna, što je za 13,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju u srijedu objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno je porasla i vrijednost uvoza i to za 10,13 posto, na 79,83 milijarde kuna.

Najnoviji podaci DZS-a ukazuju na nastavak dvoznamenkastih stopa rasta izvoza i uvoza.

Ipak, to su nešto niže stope rasta nego u prvih pet mjeseci, kada je hrvatski robni izvoz iskazan u kunama porastao u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 15,7 posto, a uvoz povećan za 12,1 posto.

Deficit polugodišnje vanjskotrgovinske robne razmjene iznosio je 30,17 milijardi kuna ili 1,3 milijarde više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je stopa pokrivenosti uvoza izvozom porasla 2,1 postotni bod, na 62,2 posto.

Analitičari Raiffeisenbank Austrije očekivali su nastavak rast i izvoza i uvoza i u prvih šest mjeseci.

"Visoke stope rasta izvoza roba potvrđuju pozitivne učinke ulaska u jedinstveno europsko tržište, ali prije svega činjenicu da se sve više hrvatskih poduzeća, osobito malih i srednjih, okreće inozemnom tržištu. Povećanjem prihoda od izvoza u bilancama umanjuje se ovisnost o razmjerno malom hrvatskom tržištu, brže se prenose nova znanja i tehnologije, umanjuje se ranjivost gospodarstva te se omogućava stvaranje novih radnih mjesta", navode iz RBA.

Ističu i kako će očekivanja da će gospodarstva EU-a i ostalih važnijih vanjskotrgovinskih partnera i u nadolazećem dijelu godine bilježiti jačanje potražnje, donijeti i rast hrvatskog robnog izvoza, dok će s druge strane izvoz usluga (turizma), kao i jačanje domaće potražnje generirati uvoz, što upozorava na potrebu jačanja konkurentnosti hrvatskog realnog sektora.

U prvih šest mjeseci Hrvatska je povećala izvoz roba u članice EU-a za 9 posto, na 32,16 milijardi kuna, dok je izvoz u zemlje izvan EU-a porastao 24 posto, na 17,5 milijardi kuna.

Istodobno, iz EU-a je uvezeno 62,12 milijardi kuna vrijednih roba ili 7,5 posto više, dok je iz nečlanica EU-a uvezeno 17,71 milijarda kuna ili 20,4 posto više.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
12:59 09.08.2017.

Eto, izvoz u EU je porastao. Bilo bi lijepo da dobijemo podatak koliko od toga je izvoz banana, jer su banane naš važan izvozni proizvod... Kako to sve statistički dobro izgleda, no činjenica je da nema turizma, da bi bili u banani većoj od ovih banana koje izvozimo. A stvarni, najveći izvoz koji Hrvatska ima jest izvoz struke i mladih, koje školujemo i besplatno poklanjamo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije