Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrola uvoza

Bruxelles pozvao Hrvatsku i Srbiju da prekinu carinski rat

povrće
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
09.08.2017.
u 07:50

Hrvatska gospodarska komora očekuje da će se žurno pronaći rješenje koje će osigurati uobičajenu dinamiku trgovanja

Hrvatska mora žurno riješiti trgovinske probleme sa susjedima koje je izazvao novi pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli uvoza voća i povrća kako bi se izbjegli negativni efekti na gospodarstvo. Stav je to koji dijele komore, poljoprivrednici i izvoznici u Hrvatskoj, no kad je riječ o opravdanosti samog pravilnika koji je strožim i skupljim nadzorom kvalitete poljoprivrednih proizvoda iz zemalja izvan EU izazvao revolt susjednih zemalja i rigidne kontramjere iz Srbije, mišljenja su podijeljena.

Na šleper 2000 kuna

Iz Sektora za poljoprivredu HGK kažu da je pravilnik donesen s ciljem osiguranja većeg obujma kontrole voća i povrća i bolje zaštite potrošača, ali i upozoravaju kako bi protumjere koje je izazvao mogle imati negativne učinke na hrvatsko gospodarstvo.

– Nadamo se da do ozbiljnijih posljedica za naš izvoz neće doći – poručuju iz Komore. Očekuju da će se žurno pronaći rješenje koje će osigurati uobičajenu dinamiku trgovanja sa susjedima. Upozoravaju da je CEFTA za Hrvatsku i dalje vrlo značajna jer na ta tržišta izvozimo robe u vrijednosti pola milijarde eura. U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i udruzi Hrvatski izvoznici nešto su naklonjeniji strožoj kontroli uvoza voća i povrća, iz koje čitaju brigu za sigurnost potrošača. Darinko Bago iz Hrvatskih izvoznika također upozorava da bi izvoznici mogli imati štete i nada se da će Vlada riješiti problem do kraja ovoga, najkasnije početka idućeg tjedna. Uvjeren je, međutim, da povika iz susjednih zemalja na poskupljenje naknade za nadzor voća i povrća pokazuje da je sama mjera pogodila bit.

– Ako se radi o velikim pošiljkama, šleperima s robom vrijednom između 200 i 300 tisuća kuna, 2000 kuna i nije velik izdatak. Očito se radi o malim dobavljačima i kontroli robe koja na dnevnoj bazi prelazi granicu. Mjera je svakako dobro osmišljena, no očito je treba snažnije komunicirati – kaže Bago.

Prekidaju ljetovanje

Posve je suprotan stav saborske oporbe, odnosno SDP-a čiji su zastupnici zatražili hitnu sjednicu Odbora za poljoprivredu. Predsjednik odbora Darinko Kosor (HSLS) sjednicu je zakazao za 18. kolovoza pa će dio zastupnika zbog trgovinskih problema sa susjedima morati privremeno prekinuti odmor i vratiti se u Sabor. Domagoj Hajduković iz SDP-a objašnjava kako bi zastupnici, ali i javnost dobili jasan uvid u motive koji su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića nagnali na donošenje spornog pravilnika.

– Potrebu bolje kontrole kvalitete hrane koja se uvozi razumijemo, ali podizanje troška uvoza za 22 puta apsolutno je previše. Ili kontrola prije uopće nije postojala ili je Ministarstvo malo pretjeralo u računici – tumači Hajduković. Uvjeren je da je Tolušić napravio veliku grešku, naštetio izvoznicima i ugledu Hrvatske, zbog čega traži ministrovu ostavku.

Iz Europske komisije jučer su pak pozvali sve strane da se suzdrže, izbjegnu eskalaciju te da učine sve kako bi razriješile ovo pitanje kroz konzultacije u koje će ući u dobroj vjeri. Glasnogovornik Komisije za međunarodnu suradnju Carlos Martin istaknuo je da EU podržava razvoj trgovinskih i ekonomskih integracija te da sve strane moraju poštovati preuzete obveze. Na pitanje je li Hrvatska novim pravilnikom prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom uzvratio je kako je Komisija u stalnom kontaktu s vlastima tih država, proučava situaciju te utvrđuje koliko su nove mjere u skladu s preuzetim obvezama. Pismo koje su im, kako su sami rekli, poslali ministri trgovine Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije u Komisiji još nisu primili.

Komentara 24

DU
Deleted user
09:40 09.08.2017.

Transkript: Briselj-Zagreb Halo, ko zove?-Briselj?!-Da, razumem,uredu, nećemo više, izvinite....

MV
Mijat vrdoljak
08:41 09.08.2017.

Neka kontrole budu na oba dvije strane stroge, to će dovest do bolje kvalitete na obadvije strane za svaku zemlju posebno, a cijenu pregleda neka snosi ministarstvo zaduženo za zaštitu potrošača.

Avatar debela koli
debela koli
08:19 09.08.2017.

Ne trebaju nam ni bajadere ni vegeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije