Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Raste broj izdanih računa i njihove vrijednosti, no na godišnjoj razini i dalje se bilježi pad

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 7. lipnja ove godine, broj fiskaliziranih računa manji je za 33,5 posto
09. lipnja 2020. u 12:39 2 komentara 293 prikaza
Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Podaci iz sustava fiskalizacije za prvi tjedan lipnja u odnosu na tjedan ranije pokazuju porast broja ukupno izdanih računa i vrijednosti u odnosu na tjedan ranije, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi njihov pad. 

fiskalizacija PODACI POREZNE UPRAVE Broj fiskaliziranih računa na tjednoj razini skočio 25 posto, vrijednost za 21 posto

Za sve djelatnosti u razdoblju od 1. do 7. lipnja ove godine u odnosu na prethodni tjedna (25. do 31. svibnja) vidljiv je porast ukupnog broja računa od 13,3 posto na 38,54 milijuna, a porastao je i njihov iznos i to za 15,4 posto, na 2,44 milijarde kuna, objavila je u utorak Porezna uprava na svojim internet stranicama.

Po podacima Porezne uprave, prošli je tjedan u trgovini na veliko i malo fiskalizirano 23,7 milijuna računa, što je 14 posto više nego tjedan ranije, a iznos računa je povećan za 14,5 posto, na 2,53 milijarde kuna. 

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je, pak, povećanje broja računa od 13,6 posto, na njih gotovo 5,9 milijuna, uz povećanje iznosa tih računa za 20,1 posto, na 250 milijuna kuna. 

Vrijednost računa u trgovini ista kao i lani

No, kada se prvi tjedan lipnja uspoređuje s istim lanjskim razdobljem, bilježi se pad broja fiskaliziranih računa u svim djelatnostima od 20,7 posto, dok im je vrijednost manja za gotovo 12 posto.

Fiskalna blagajana u kafiću Porezna uprava: U zadnjem tjednu ožujka potrošnja se prepolovila

Pritom je u trgovini broj računa manji za 15,5 posto, no njihova je vrijednost bila gotovo na istoj razini kao i godinu ranije - bila je niža za svega 0,1 posto.

Ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za jučerašnji Dnevnik HTV-a između ostalog istaknuo je tu činjenicu da je vrijednost računa u trgovini u prvom tjednu lipnja bila na gotovo istoj razini kao i godinu ranije. 

"Fiskalizirani računi u lipnju pokazuju da su neke aktivnosti, posebno je važno spomenuti trgovinu na malo, čak na indeksu 100, što znači na razini istog razdoblja prošle godine", rekao je Marić. Dodao je, da je međutim situacija u turizmu u znatnijem minusu, oko 60 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na godišnjoj je razini, naime, broj računa manji za 31,5 posto, a iznos računa za nešto više od 58 posto, podaci su Porezne uprave.

Zagreb: Kafići u centru poluprazni, građani s maskama na licu obilaze grad PODACI POREZNE Turizam i ugostiteljstvo u tjednu od 16. do 22. ožujka pali 78%, trgovina se drži na samo 2% pada!

Od početka korona-krize vrijednost računa manja 20 posto

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 7. lipnja ove godine broj fiskaliziranih računa manji je za 33,5 posto, a njihov iznos za 20 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 434,4 milijuna računa, čija vrijednost doseže 40,5 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za gotovo 26 posto, na 284 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 12 posto, na 30,6 milijardi kuna. 

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa i njihove vrijednosti je više nego prepolovljen - broj računa je smanjen za 59 posto, na njih 43,84 milijuna, a iznos je pao za 68 posto, na 1,75 milijardi kuna. 

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar NasaPosla
    NasaPosla:

    Kako je divno raditi u javnom sektoru (u ex socijalističkim državama), plaća ista, a cijene padaju.

  • stefj:

    Za sada se proračun puni negdje oko 50%, a rashodi su ostali isti, s time da su se prvo ugasile investicije. Dug države će eksplodirati...