Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Turizam i ugostiteljstvo u tjednu od 16. do 22. ožujka pali 78%, trgovina se drži na samo 2% pada!

Ukupna potrošnja u trgovini u posljednjih mjesec dana bila je 9,3 milijarde kuna, dok su hoteli i restorani izdali 748 milijuna računa, četvrtinu manje nego lani.
25. ožujka 2020. u 14:20 41 komentara 10579 prikaza
Zagreb: Kafići u centru poluprazni, građani s maskama na licu obilaze grad
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo financija i Porezna uprava objavili su podatke o fiskalizaciji i potrošnji u posljednjih mjesec dana koji otkrivaju  da je  ukupno gledajući potrošnja rasla svugdje osim u turizmu, no kako je vrijeme odmicalo, minusi su se prenosili na sve poduzetnike.  Najgori je bilo prošli tjedan kad se dogodio drastičan pad prihoda u hotelima i restoranima  u odnosu na isto razdoblje lani za blizu 80 posto. Sve djelatnosti obuhvaćene fiskalizacijom bilježe pad 12 posto, a jedino trgovina ima blagih 2 posto minusa nakon što se ispuhala navala na trgovine.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore drugi val mjera pomoći gospodarstvu HGK: Oslobađanje tvrtki od davanja, a ne odgoda

U trgovini je od 16. ožujka do 22. ožujka potrošeno 2175 milijardi kuna, a tjedan dana ranije 2,7 milijardi kuna.

Ukupna potrošnja u trgovini u posljednjih mjesec dana bila je 9,3 milijarde kuna, dok su hoteli i restorani izdali 748 milijuna računa, četvrtinu manje nego lani.

Posljednji tjedan, 16. do 22. ožujka promet u hotelima i restoranima pao je na samo 58 milijuna kuna, za razliku od prošle godine kada je u isto vrijeme potrošeno 263 milijune kuna. Broj izdanih računa svuda je manji jer su građani išli u veće kupnje.

Luka Burilović ANKETA HGK Čak 80 posto hrvatskih tvrtki trpi gubitke zbog kronavirusa

U tjednu iza nas, kad su zatvorene škole i fakulteti, poduzetnici su imali 22 posto manje prihode nego tjedan koji je uslijedio poslije Dana žena. Trgovcima je taj pad bio 20 posto, a hotelima i restoranima 71 posto.  

Gledajući razdoblje od 24. veljače do 22. ožujka 2020. u odnosu na isto razdoblje lani svi poduzetnici su u plusu oko četiri posto, trgovci oko sedam posto, a hoteli i restorani u minusu su 27 posto. 

Video: Ministar Vili Beroš napao pojedine liječnike

U tjednu iza nas  kad su zatvorene škole i fakulteti poduzetnici su imali 22 posto manje prihode nego tjedan koji je uslijedio poslije Dana žena, trgovcima je taj pad bio 20 posto, a hotelima i restoranima 71 posto. 

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

 

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • miroslav.petkovic.7564:

    Ma ljudi gledaju spasit glavu od ove bolesti.Kome je sad do restorana! To nam je dala nasa ekonomija i vrli politicari. Nemoze se gledat u nebo kako ce bit vrijeme i hoceli kakav turist doci Prodaja tvornica za kunu pljacka ... prikaži još! prodaja. Tu smo di jesmo .Ofitavanje apartmana trebat ce godine vec ljepo Dalmatinci pomorstvo ribarstvo riba, A slavoncin obradivat polja pravit hranu poljuprivredu. Znaci zasukat rukave nece bit vise prodavanje kavice po tri cetri eura. U radu je spas.

  • dosadno:

    Koliko vidim, za sada teret snosi samo privatni sektor. Valjda treba propasti da neki progledaju. Jaka stvar odgoda obveza onima kojima je prihod nula kn.

  • Maiden:

    Mislio sam kada igra reprezentacija da imamo milijun izbornika, sada vidim da imamo više stručnjaka za upravljanje krizom i gospodarstvom. Sve pametnjakovići!