Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umalo nove komplikacije

Ramljak ga nije uspio smijeniti, ali se Todorić povukao sam

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
06.06.2017.
u 10:45

Potpisao je ostavku na mjestu predsjednika NO Konzuma i Agrolagune, no Todorić nije to učinio za Belje, a tamo se Skupština održava danas

Neuspješni pokušaj rušenja Nadzornog odbora Konzuma u ponedjeljak umalo je pokrenuo nove probleme u spašavanju koncerna. Agram kroz zajam dan Agrokoru, tzv. repo ugovore, u zalog je uzeo dionice Agrokorovih tvrtki, na temelju kojeg je postupno posljednjih tjedana, a nakon što je usvojen lex Agrokor, ulazio u sve veće vlasništvo tih tvrtki Agrokora. Upravo je Agram na skupštini Konzuma glasao protiv smjene Ivice Todorića na čelnoj poziciji Nadzornog odbora. Ipak, ubrzo se očitovao Ivica Todorić poručivši da se povlači s mjesta predsjednika Nadzornog odbora, a u Agram Investu poručili su da ne štite Todorića, nego da nije bilo komunikacije njih kao dioničara i izvanredne uprave. Kasnije popodne održana je skupština Agrolagune, u kojoj Agram ima većinski udjel, i na kojoj su glasali za smjenu Todorića, ali i postavili svoje članove NO.

“Polako se razotkrivaju”

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak oporvrgnuo je na kraju dana tvrdnje da se nije razgovaralo s Agramom, rekao je da im je u Agramu rečeno da će raditi u interesu društva, iako pisani sporazum o tome nisu nikada potpisali. Potpis za ostavku u Konzumu Todorić je, kažu u Agrokoru, dao tek nakon što je to poručio novinarima, a u Agrolaguni tek nakon što je opozvan. No, nije potpisao ostavku za NO Belja, a tamo se skupština odražava danas, pa moguće i nove zavrzlame. Izvanredna uprava pozvala je Agram da se u budućnosti suzdrže od sličnih odluka koje usporavaju i otežavaju upravljanje u Agrokorovim društvima, ali nikako u konačnici ne mogu zaista omesti proces restrukturiranja koji ide dalje svojim tijekom.

Naime, u prvom dijelu jučerašnjeg dana, a nakon što je izgledalo da su Todorić i čelnik Agrama Dubravko Grgić zbog prijateljstva htjeli usporiti proces u Agrokoru, to je izazvalo niz kritika na njihov račun. – Mislim da je sve jasno, polako se počinje razotkrivati tko je s kim – rekao je Ramljak.

– Todorić očigledno nije želio dati ostavku, a u tom nastojanju podržao ga je i jedan od manjinskih dioničara. Koji su njegovi motivi i razlozi, naravno, ne mogu nagađati, ali taj isti dioničar u Agrolaguni nije htio imenovanje revizora inozemnog glasa. Na ovaj se način postupno razotkrivanju sudionici u procesu – rekla je pak ministrica gospodarstva Martina Dalić. No, ubrzo je stiglo Todorićevo priopćenje u kojem je naveo da ne ostaje u Nadzornom odboru.

– Potpuno sam svjestan da ne mogu sudjelovati i za mene je potpuno neprihvatljivo da sudjelujem u bilo kakvim upravljačkim, nadzornim ili bilo kojim drugim organima Agrokora. Od postojeće uprave očekivao sam da će u skladu sa zakonom provesti sve odluke vezane uz moja razrješenja sa svih upravljačkih, nadzornih i ostalih pozicija, a u čemu nisam osobno želio sudjelovati. Nisam mogao pretpostaviti da postojeća uprava Agrokora ne može kroz organe upravljanja provesti svoje odluke. Nastalu situaciju vidim isključivo kao rezultat neuspjelog dogovora postojeće uprave s jednim od dugogodišnjih poslovnih partnera Agrokora. Budući da postojeća uprava nije riješila tu situaciju, iako ima i mogućnost i odgovornost za to, podnio sam ostavku na mjesto predsjednika NO Konzuma – priopćio je Todorić. U Agram Investu pak naveli su da nije bilo namjere zaštite Ivice Todorića te upozorili na manjak komunikacije s izvanrednom upravom.

– Na glavnoj skupštini Konzuma glasali smo protiv opoziva Nadzornog odbora radi zaštite interesa društva kao i vlastitih interesa, neovisno o kojim je osobama riječ. Svaki pokušaj našeg povezivanja s Ivicom Todorićem neprimjeren je. U prilog tome govori činjenica da smo na glavnoj skupštini Agrolagune glasali za opoziv svih članova Nadzornog odbora, među kojima je i g. Todorić, te imenovali nove članove. U nedostatku komunikacije s izvanrednom upravom Agrokora glasali smo u cilju zaštite interesa samog društva i vlastitih interesa. Naši interesi podudarni su interesima svakog imatelja dionica, a to su održivo i uspješno poslovanje društva te zaštita radnih mjesta – rekao nam je Ivan Krivičić, predsjednik uprave Agrama.

Novi ljudi u Tornju

Da je kojim slučajem ostao scenarij od jutra, izvanredna bi uprava kroz svoja tri člana Nadzornog odbora koja su jučer postavili nakon dva tjedna imala pravo imenovati novog predsjednika Nadzornog odbora. No, dva su tjedna u slučaju Agrokora puno. Jer kroz novi Nadzorni odbor postavljaju se i nove uprave. U Konzum, kako smo pisali, dolazi Slavko Ledić koji brzo mora riješiti nekoliko pitanja. Vratiti povjerenje kupaca i povećati prihode Konzuma te ugovoriti novu cijenu zakupa za trgovine. U sjedište Agrokora jučer je zasjeo i Zvonimir Mršić, bivši čelni čovjek Podravke, kompanije u koju je u pet godina vodstva uspio vratiti povjerenje nakon afere Spice i poboljšati poslovne rezultate. Isto bi sada trebao učiniti u Agrokoru u kojem je zadužen za sektor prehrane.     

Komentara 1

PU
Pukovnik
18:05 06.06.2017.

Zasto bi ga smjenio Ramljak pa on ga je postavio. Zato Ramljak samo njegove direktore rotira unutar koncerna. A sin od glavnog drzavnog odvjetnika Dinka Cvitana, Luka Cvitan mu pomaze. Ali to nije sukob interesa to je cisti slucaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije