Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska banka

Radnu snagu treba čuvati jer je kriza privremena

sanja mađarević šujster
Anto Magzan/VLMPIXELL
01.04.2010.
u 16:13

Kapitalni priljevi iz inozemstva su na trećini ulaganja iz 2007. i o njima ovisi kad će RH iskoristiti potencijalne stope rasta koje su kreću od 3,5 do 4 posto. Ove godine Svjetska banka očekuje lagani oporavak.

Hrvatska se odljepljuje od dna, ali daljnji trendovi ovisit će o oporavku izvoza u EU i kapitalnog priljeva, istaknula je Sanja Madžarević-Šujster, glavna ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku koja procjenjuje da će Hrvatska ove godine ostvariti 0,5 posto rasta.
- Ne treba zazivati brzi oporavak domaće potrošnje, iako bi to odgovaralo domaćem sektoru jer je osobna potrošnja glavni razlog što je prošle godine došlo do pada BDP-a u od 5,8 posto. Potencijalne stope rasta hrvatskog gospodarstva su 3,5 do 4 posto, no kad će do njih doći velikim dijelom ovisi o dotoku kapitala izvana. Privatni kapitalni priljevi počeli su se oporavljati u prva dva mjeseca 2010., ali još su uvijek na trećini ulaganja iz 2007. te će proći dulje razdoblje da se ulagači oporave od udarca iz 2009. - rekla je Madžarević-Šujster.

Premda je i fiskalni deficit i javni dug Hrvatske niži nego u EU 10, važno je da Vlada nastavi s mjerama kojima će se smanjivati njihov udio jer temelji moraju ostati kvalitetni. Dug je popis zemalja koje će ove godine izdavati obveznice pa će i investitori pozorno razmatrati ranjivost pojedinih država. Svjetska banka ističe da je deficit opće države u prošloj godini bio 4 posto, što je 2,5 posto manje nego u EU 10 i 3 posto manje nego u EU 15.

Svjetska banka uočava da se privredni subjekti u svim novim članicama EU, uključujući i Hrvatsku, racionalno ponašaju kad je u pitanju radna snaga. Pad zaposlenosti bio je niži od pada BDP-a, jer tvrtke shvaćaju da je kriza privremena te neće dugo trajati.
- Jednom izgubljenu radnu snagu teško je vratiti - rekla je Madžarević-Šujster. Iako je u veljači rastao broj novih natječaja za posao, glavna ekonomistica Svjetske banke nije još sigurna koliko su ta radna mjesta kvalitetna i dugoročno održiva. Inače, zbivanja na tržištu rada najviše pogađaju nekvalificiranu radnu snagu koja najlakše gubi posao i mlade bez radnog iskustva koji ga ne mogu naći.

- Za servisiranje vanjskog duga ove godine treba izdvojiti 20 posto BDP-a. Velik je to izdatak za svaku državu i stoga treba dobro razmisliti kako će se to ubuduće činiti - rekla je Madžarević-Šujster koja se pribojavala prošlogodišnjih rekordnih otplata vanjskog duga koje su ipak dobro prošle.
- Dug se uspješno može servisirati samo većim rastom te privlačenjem stranih ulaganja i ubrzanjem privatizacije - navela je glavna ekonomistica Svjetske banke koja smatra da je Hrvatska dosta dobro prošla kroz kriznu godinu. Iako se išlo na povećanje poreza, najniže dohodovne skupine bile su zaštićene, a makroekonomski temelji su ostali zdravi.

Svjetska banka očekuje promjene i u mirovinskim pravima, posebno u dijelu koji se odnosi na 2. stup i mirovinsku reformu. Vlada je ušla u razgovore sa socijalnim partnerima i o ujednačavanju radnog vijeka za žene i muškarce. Svjetska banka podsjeća na odluku Ustavnog suda po kojoj se do 2018. mora izjednačiti radni vijek za muškarce i žene, što su učinile mnoge europske države. Žene žive dulje, veći su korisnici mirovinskih fondova i nema opravdanja da im radni vijek bude kraći, navodi Madžarević-Šujster.

Komentara 3

ST
stefj
20:04 01.04.2010.

Što reć, Jaca stvarno sluša savjete Svjetske banke i čuva radnu snagu. Evo, niti jedan birokrata nije ostao bez posla...

Avatar sebastian
sebastian
21:28 01.04.2010.

A sta je sa onim, sto Hrvatska treba da sreze 30% birokrata ????? Nista to ce opet narod platiti, a oni nas setaju od saltera do saltera, treba ovo, treba ono, a zapravo sve znaju samo jebada naroda !!!!

BR
brle
22:03 01.04.2010.

kad bi vlast srezala birokraciju nebi imala bas nikakve sanse vise da dodje na vlast. znajuci za to oni jednostavno kupuju svoje glasacko tijelo, a to sto rezu granu svima nama, pa i sebi, njima je malo vazno. glavno da buncek ministar jurne po svijetu, ili po domacim bankicama i izda mjenice bez pokrica, koje ce bjednici grcajuci vracati. tako voditi drzavu znala bi zadnja budala, ali pod uvjetom da je clan HDZa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije