Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Radnici pokreću stečaj Peveca, banke plijene čak i privatnu imovinu

Nakon ovrhe nad trgovačkim centrima Peveca, banke bi 
ih iznajmile vjerovnicima.
18. studenoga 2009. u 18:18 4 komentara 8 prikaza
Pevec
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Nakon Podravske banke koja je Pevecu ovrhom oduzela hotel Picok, i devet financijskih institucija koje potražuju novac od Peveca krenulo je u isti proces. Sve su sjele na njihove privatne račune u bankama, a OTP banka, kako doznajemo, prva je uzela imovinu tvrtke – Pevecov trgovački centar u Beogradu.

Stečaj će, čini se, pokrenuti radnici jer se većina njih tako izjasnila nakon današnjeg štrajka radnika Pevec transporta ispred upravne zgrade tvrtke u Bjelovaru. Planirani stečaj s preustrojem najvjerojatnije pada u vodu.

Novca za plaće nema

Predstavnici uprave prvi su put izašli pred vozače, ali nisu pružili čvrsta jamstva da će im potraživanja biti i isplaćena. Nives Jambrešić, direktorica financija, potvrdila je vozačima kako su isplatne liste za rujan i listopad već napravljene, ali da novca za isplatu plaća nema, iako na tome, rekla je, uprava radi danonoćno.

Radnici su bili razočarani jer im se nisu obratili Zdravko ili Višnja Pevec, no oni su navodno na putu. U Pevecu tvrde da stečaja neće biti te tvrde da, ako do njega dođe, to će biti tek sredinom prosinca.

Naime, 15. prosinca istječe 60 dana kontinuirane blokade nad njihovim računom, koju je prvo pokrenulo nekoliko manjih vjerovnika te potom i Ministarstvo financija na dio duga koji je nastao zbog neplaćanja poreza i doprinosa.

Radnici polako uviđaju da je stečaj jedino rješenje i mogućnost da dođu do svojih plaća koje im nisu isplaćene dva mjeseca. Naravno, jedina bojazan da stečaj ne bude pokrenut postoji ako ga na neki način sud odgodi, primjerice, ako zatraži previsok avans za plaćanje.

Val ovrha

Pojedine banke još imaju strpljenja i zasad nisu pokrenule ovrhu te čekaju hoće li možda ipak uprava izaći s rješenjem za spas tvrtke, čime bi stečaj bio izbjegnut. No nade banaka, kao i većine ostalih vjerovnika, sve su manje jer uprava zasad nije pokazala snalažljivost u kriznom menadžmentu.

No, bankama je zapravo i svejedno koliko će čekati s ovrhama jer su dobro osigurane, za razliku od ostalih vjerovnika. Većina njih osigurana je na hipoteke tvrtke i Pevecovu privatnu imovinu.

Tako je nedavno Podravska banka preuzela Pevecov hotel Picok vrijedan 30 milijuna kuna, čime je podmirila svoja potraživanja.

No kako nam je rekao predsjednik uprave Podravske banke Julio Kuruc, hotel će prodati jer ne ulazi u njihov core biznis, a isto planiraju učiniti i ostale banke, koje su preuzele ili će preuzeti njihove trgovačke centre.

Prema planu, banke bi iznajmile trgovačke centre ostalim vjerovnicima Peveca, a koji bi onda prihvatili i sadašnje zaposlenike, pa bi se izbjegao i val otkaza, čega se zaposlenici najviše i boje.

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • Mladen Miletić:

    Radnici pokreću stečaj Peveca, banke plijene čak i privatnu imovinu, lješinari na dijelu -jelu !

  • -obrisani-:

    Pa nisu banke ovdje šta nas vole već da nas opljačkaju i osiromaše!

  • japa:

    \"Zdravko i Višnja Pevec, su navodno na putu.\" piše u članku! Kako stvari stoje moglo bi biti da su na putu za Djevičanske otoke gdje je i gro love Peveca i njegove pevaljke Višnje.