Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez kraja

Radimir Čačić se zauzeo za prodaju Mercatora Agrokoru

'22.10.2011., Bocarski dom, Prisavlje 2, Zagreb - Javno predstavljanje Plana 21 Kukuriku koalicije na temu: Vanjska politika i EU integracije. Radimir Cacic.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/4
22.12.2011.
u 20:04

Drama oko prodaje “najboljeg susjeda” nastavlja se, pa su iz konzorcija prodavatelja odstupila već dva od tri čelnika – šef NLB-a Bože Jašovič te Matijaž Kovačić, čelnik NKBM-a, koji je u srijedu potvrdio prodaju svog udjela Todoriću

Agrokorov interes za kupnju Mercatora u interesu je i hrvatske države i građana, ali i slovenskog gospodarstva na kojemu su svi nesporazumi koji se događaju posljedica manje gospodarskih faktora, a više nekog političkog trenutka u kojemu se Slovenija nalazi, kazao je u četvrtak Radimir Čačić, budući ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Kukuriku vlade, dok u Sloveniji pljušte ostavke onih koji ne žele sudjelovati u raboti kojom se, prema riječima neovisnog financijskog analitičara Simona Mastnaka, "socijalizam vratio u Sloveniju".

Iz konzorcija prodavatelja odstupila su već dva od tri čelnika - šef NLB-a Bože Jašovič te Matijaž Kovačić, čelnik NKBM-a, koji je u srijedu potvrdio prodaju svog udjela Todoriću. A nakon što je slovenska Hanfa provalila muljažu s namjerom preuzimanja Pivovarne Laško od strane američkog Eatons Capitala, koja je odaslana bez žiga i potpisa - faksom iz Trzina! - u četvrtak navečer novo iznenađenje i pokušaj stopiranja prodaje Agrokoru. Sad sam Mercator d.d. regulatorima iskazuje namjeru preuzimanja Laškog, koje je u petak na sjednici NO-a ponovno trebalo odlučivati o prodaji svojih 23,4% dionica "najboljeg susjeda Agrokoru.

Čačić je u četvrtak kazao kako vjeruje da će ekonomska logika nadvladati "političke šumove u komunikacijskom kanalu na zadovoljstvo hrvatske i slovenske države i građana" te da će hrvatska vlada uvijek i snažno podržati poštovanje tržišnih regula, što očekuje i od drugih zemalja EU. No, znaju li to i Slovenci? Todorićevo ekskluzivno pravo prvopregovora o kupnji 52% Mercatora istječe na Silvestrovo pa neki Čačićevu diskretnu poruku koja je i te kako odjeknula u slovenskim političkim i gospodarskim krugovima, smatraju i zakašnjelom. Očito je, naime, da je u Sloveniji još uvijek sve podređeno izbornoj retorici budućeg mandatara slovenske vlade Zorana Jankovića, svojedobno i čelnika Mercatora.

Tobožnjem nacionalnom interesu koji Janković sada zastupa pa predlaže međusobnu razmjenu dionica dvaju najvećih konkurenata u regiji, a ranije je tvrdio kako nema ništa protiv Todorićeva ulaska u Mercator, ni u četvrtak, čini se, nije smetalo što je Mercatorova dionica na Ljubljanskoj burzi nakon 9% u srijedu, zaronila na 8 u četvrtak, na samo 140 eura, što znači da bi ih Ivica Todorić ponudom od 221 euro po dionici ili ukupno 830 mil. eura preplatio za čak 300 mil. eura. Odjednom se istražuje i anonimna prijava da je u pregovorima s prodavateljima bilo nezakonita posredovanja i lobiranja, kao da ponuda od gotovo 70 eura više po dionici na međunarodnom natječaju nije bila dovoljno legalan mamac za Slovence.

"Pitam se je li potencijalni Mercatorov kupac u akciju uvjeravanja slovenske javnosti investirao novac te, ako jest - gdje je završio", pita se za STA slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, dok Mastnak tvrdi kako država nema ni dionice Mercatora, a želi spriječiti prodaju, što je zastrašujuće. Svima je u Sloveniji jasno da Mercator treba svježi novac kako bi država sa što manje novca dokapitalizirala NLB, dok Laškom, ne proda li se što hitnije, prijeti stečaj.

Komentara 30

SJ
Sve je uzalud
11:04 23.12.2011.

Isplativije ti je da se zauzmeš za INU mađari će ti kod suđenje za ubojstvo dvoje ljudi progledati kroz prste.

SN
snjezni
20:42 22.12.2011.

Bolje da nije! Sada ce tek sve postati sumnjivo!

GM
Gusta magla
13:01 23.12.2011.

Dajte Cacicu chrysler nek se provoza po Sloveniji pa nece vise biti nikog da opstruira prodaju i stvar rijesena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije