Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREMEĆAJI NA TRŽIŠTU

Pšenice više nego dovoljno, oko 350.000 tona ostat će i za izvoz

psenica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
14.05.2020.
u 09:20

Paradoks je da gotovo polovinu pšenice izvezemo za stočnu hranu, a uvozimo kvalitetnije vrste pšenice za pekarsku industriju

Kriza uzrokovana pandemijom COVID-19, poremećaji na svjetskom tržištu i golemi viškovi u EU neće ugroziti hrvatske potrebe za pšenicom, ali dugoročno bismo trebali razmišljati o promjeni strategije u ratarstvu, poglavito u proizvodnji žitarica. Za razliku od ostalih kultura, kad je riječ o pšenici samodostatni smo i relativno konkurentni, a ove se godine očekuje urod od oko 750 tisuća tona, što je znatno više od potreba, zaključak je analize tržišta pšenice koju je izradila konzultantska tvrtka Smarter, specijalizirana za poljoprivredno-prehrambeni sektor. Pšenica je jesenas zasijana na 136.000 ha, a kako domaće tržište godišnje treba oko 400.000 tona, za očekivati je da će se 350 tisuća tona izvesti, slično kao i lani kad je urod bio 770 tisuća tona.

– Hrvatski ratari i dalje su zainteresirani za sjetvu pšenice, jer ona u proteklih 10-ak godina ima jednu od najstabilnijih i relativno visokih cijena, iznad 1 kn/kg – kažu analitičari Smartera.

Sve to dobra je osnova za izvoz viškova na tradicionalna tržišta – u Italiju, BiH, Austriju i Sloveniju. No paradoks je da gotovo polovinu pšenice koju proizvedemo izvezemo za stočnu hranu, a uvozimo tzv. poboljšivače – kvalitetnije vrste pšenice za konditorsku i pekarsku industriju. U 2019. uvezli smo 121.341 tona takve pšenice za oko 22 mil. eura, umjesto da vlastitim uzgojem generiramo veću dodanu vrijednost u domaćem lancu proizvodnje. Tako bismo, ističe se, vjerojatno izbjegli i veliki uvoz brašna (31.568 t u 2019.) za oko 10 mil. eura, ne računajući i vrijednost uvoza gotovih pekarskih proizvoda, ističu iz Smartera. S druge strane, strategija povećanja stočarske proizvodnje omogućila bi da se stočna pšenica, umjesto da se izveze, oplemeni u domaćoj proizvodnji mesa i na taj se način podigne dodana vrijednost.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije