Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Prosječna plaća u državi u veljači prvi put premašila 7000 kuna

Najveći utjecaj na ubrzanje prosječnih primanja imalo je povećanje osnovice od 4% u javnom sektoru
21. travnja 2021. u 16:56 1 komentara 545 prikaza
Brojanje novaca
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prosječna neto plaća prvi je put premašila 7000 kuna i za veljaču iznosila 7038 kuna. Na godišnjoj su razini plaće porasle 3,4%, što je osjetno više nego što su rasle u drugom dijelu prošle godine, a ako se uzme u obzir da su i cijene nešto veće, taj će rast, nastavi li se sličnim tempom, pogurati i mirovine pri indeksaciji u rujnu. Najveći utjecaj na ubrzanje prosječnih primanja imalo je povećanje osnovice od 4% u javnom sektoru.

vrbovsko JOŠ NIJE SEZONA Domaći proizvođači: Ne nasjedajte na trikove trgovaca! Trgovine su pune lažnog mladog krumpira

Najviša prosječna neto plaća isplaćena je u farmaceutskoj industriji – gotovo 19.000. U veljači, inače, farmaceutska branša isplaćuje bonuse i nagrade, slično kao i duhanska industrija, gdje su bonusi digli prosjek na gotovo 16.000 kuna. Na dnu su zaštitari, 4277 kuna, što je najniža plaća u toj branši unazad 14 mjeseci. Zaštitari su u prosjeku dobili 150 kuna manje nego prije godinu dana, dok je prosječna plaća u državi u tom razdoblju porasla 249 kuna!

Veljača je za gotovo 500 kuna donijela slabiju plaću i u zdravstvenom sektoru (9373 kuna) u odnosu na siječanj, no gleda li se godišnja razina, plaće u zdravstvu u godini dana porasle su oko 800 kuna, u socijalnoj skrbi 250 kuna, obrazovanju 500 kuna, javnoj upravi oko 350 kuna. Prerađivačka je industrija u plusu oko 300 kuna, IT sektor oko 400 kuna. U debelom su minusu hoteli, odnosno djelatnost smještaja, gdje je prosječna plaća pala oko 500 kuna, na manje od 6000 kuna, dok su primanja u usluživanju hrane i pića pala oko 200 kuna, na 4400 kuna.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • Avatar smartch
    smartch:

    Sad bih vam svašta komentiral, al se ne isplati sekirat, pa ću samo pitat kome?