Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sustav IDE3 pojeftinjuje izbore i 10 puta, siguran je i transparentan

Program e-glasovanja FairVotes rabi se već u izbornim procesima u tvrtkama

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/2
30.04.2021.
u 00:30

Ivan Hendija, direktor IDE3, smatra da bismo mogli glasati ‘zeleno’ i da se dosad o e-glasovanju građane ništa nije pitalo

Pandemija koronavirusa je uz zagrebački i petrinjski potres povećala svijest o digitalizaciji u društvu i industriji, a uoči lokalnih izbora nameće se kao prirodan slijed digitalne tranzicije i tehnologije – elektroničko glasovanje. Ovu tematiku dublje poznaje Ivan Hendija, direktor tvrtke IDE3 koja je preklani predstavila prvu verziju sustava e-glasovanja u Hrvatskoj FairVotes – usmjerenog na organizaciju skupština, izbora i glasovanja uživo ili online. Hendija tvrdi da njihov sustav ubrzava i pojeftinjuje izborni ili glasački proces 2-10 puta, a njime se dosad služio i veliki broj klijenata pa smatra da bi i Hrvatska trebala uzeti ozbiljnije u obzir e-glasovanje.

– Sustav unaprijedili do te mjere da je uz izglasavanje nekog pitanja moguće održati skupštinu koristeći video i audio prijenos i komunikaciju. Napravili smo jedinstvenu platformu i za jednostavna glasanja, ali i za značajno zahtjevnije događaje. Imamo više od 50.000 glasača u više od 800 održanih glasanja – pojašnjava Ivan Hendija.

Među stotinjak klijenata IDE3 su HUP, Tankerska plovidba, HALMED, Kineziološki fakultet, Atos, Sindikat policije, gradovi Trogir i Varaždin, Mensa, Hrvatski teniski savez... Sustav su prepoznali i izvan Hrvatske, koristi ga i Liječnički sindikat Slovenije. U Hrvatskoj e-glasovanje dosad nije zaživjelo na izborima poput predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih.

– Znamo da nema svaka osoba pristup internetu, posebno stariji, ali glasovanje se može organizirati tako da svi koji imaju mogućnost glasovanje obave od kuće, a na glasačkim mjestima korištenjem laptopa ili tableta manji broj njih fizički izađe na izbore. Tako bi svi glasovi bili zaprimljeni elektronički uz smanjenje gužvi na biralištima i znatno manje troškove – glasali bismo ‘zeleno’ – ističe Ivan Hendija.

Unutar FairVotesa organizatorima i glasačima jamče jednostavnost korištenja, sigurnost osobnih podataka i tajnost glasa.

– Ugradili smo više mehanizama kojima štitimo podatke i onemogućavamo promjenu ishoda glasanja – od samog početka sigurnost nam je primarni postulat sustava te neprestano nadopunjujemo algoritme i povećavamo nivo sigurnosti i zaštite svakog primljenoga glasa, organizatora i svakog procesa. Ni mi koji smo razvili sustav nemamo pristup bazama podataka i rezultatima, sve je dostupno isključivo organizatoru glasanja i to bez mogućnosti mijenjanja podataka. Sustav radi u skladu s odredbama Zakona o lokalnim izborima, a kapaciteti odnosno broj glasača – 2000, 20.000 ili više, našem FairVotesu ne čini neku razliku; za održavanje lokalnih izbora nema zapreke. Građani nas mailom pitaju hoće li moći glasati elektronički, podupiru tu ideju – ističe Ivan Hendija, direktor tvrtke IDE3.

Tome u prilog ide i da građani nisu prema tome pokazali otpor jer ih se dosad – nije ni pitalo

 

>> Pogledajte i ovaj video: Iz vjetroelektrane Korlat stiže električna energija za opskrbu 50.000 kućanstava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije