Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Lome se koplja u EU: Hoće li zemlje unatoč COVID-putovnici moći tražiti samoizolaciju?

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
28.04.2021.
u 19:44

Donosimo sve detalje i reakcije na COVID-putovnice

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su u srijedu i kasno navečer planirali usvojiti prijedlog uvođenja digitalnih zelenih potvrda, koje bi od 1. lipnja posvuda u EU trebale omogućiti povratak normalnijem životu građanima koji su cijepljeni protiv COVID-19, preboljeli tu bolest ili imaju svježi negativan rezultat PCR testa.

Ovo još nije konačno izglasavanje Uredbe o digitalnoj zelenoj potvrdi, riječ je samo o izglasavanju stava Europskog parlamenta s kojim se ide u trijalog, konačnu rundu pregovora s Vijećem EU, koje okuplja ministre država članica, i s Komisijom kao predlagačem. No, po raspravi u EP-u dalo se zaključiti da velika većina europskih zastupnika, osim onih s margina poput Mislava Kolakušića koji je u raspravi spominjao “covid apartheid”, podržava uvođenje ovih potvrda kao načina za ponovno otvaranje granica unutar EU za putovanja bez restrikcija, poput obavezne samoizolacije nakon dolaska na odredište ili povratka s njega.

– Digitalna zelena potvrda bit će dostupna svim Europljanima, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili ne – rekao je europski povjerenik Didier Reynders.

Takav zaključak predstavnik Komisije izvlači iz činjenice da certifikat ravnopravno tretira oporavljene nakon preboljelog COVID-19 i osobe s negativnim PCR testom ne starijim od nekoliko dana, kao što tretira i one koji su se cijepili nekim od odobrenih cjepiva. Europarlamentarci iz kluba liberala Renew Europe predlažu čak da se u konačnim pregovorima prije usvajanja uredbe dogovori da PCR testiranje za potrebe prekograničnog putovanja bude besplatno.

>> VIDEO EU uvodi COVID putovnice, Vijeće Europe upozorava na ljudska prava

Stvarna garancija

– Ovo neće biti samo još jedna aplikacija ili komad papira koji povećava birokraciju, nego će zaista pomoći građanima da uživaju u pravu na slobodu kretanja i umanjit će restrikcije – rekao je predstavnik europskih pučana Jeroen Lenaers.

U raspravi je sudjelovao i HDZ-ovac Tomislav Sokol: – Za razliku od inicijalnog prijedloga, mi u Parlamentu inzistiramo da potvrda predstavlja stvarnu garanciju slobode kretanja, odnosno da države članice ne mogu osobama s potvrdom nametnuti dodatna ograničenja, poput samoizolacije. U suprotnom, ona bi naprosto izgubila svaki smisao – rekao je Sokol.

Oko tog detalja bi se mogla lomiti koplja u trijalogu jer dok Europski parlament zauzima stav da certifikat mora biti jači od prava nacionalnih vlasti da nekome odrede samoizolaciju ili drugu epidemiološku mjeru, države članice su kroz Vijeće EU zauzele stav da mogu, i nakon usvajanja ove uredbe, određivati dodatne restrikcije za prelazak njihove granice.

‘Svi će moći sve’

– Parlament je protiv toga jer kakav je onda smisao postojanja zajedničke europske sheme ako države članice mogu, kad god to požele, ignorirati potvrdu i odrediti dodatne restrikcije? Građani žele svoja prava, svoju slobodu, žele putovati. Trebaju sigurnost, predvidljivost, jer u suprotnom ih ova potvrda neće zanimati – komentirala je Sophie in ’t Veld, nizozemska liberalka.

Mislav Kolakušić je kao nezavisni dobio riječ i zaključio da je “covid apartheid u suprotnosti s temeljnim pravima opisanim u Konvenciji o zaštitama prava i čovjeka, te u suprotnosti s ustavima svih demokratskih društava”. Još jedan hrvatski europarlamentarac, Ivan Vilibor Sinčić, ranije se izjašnjavao protiv “Covid-putovnica”, ali nije dobio riječ u ovoj raspravi u srijedu.

Na Sinčićevoj Facebook stranici osvanula je i objava s fotografijama svih hrvatskih europarlamentaraca osim Sinčića i Kolakušića, te natpisom da su ti “nacistički članovi” EP-a glasali za “medicinsku segregaciju u Europi”. Biljana Borzan (SDP) smatra da Sinčić i Kolakušić dezinformiraju i stvaraju lažnu dilemu.

– Nije istina da oni koji neće imati COVID-putovnicu neće moći putovati. Svi će moći raditi sve, i putovati i koristiti usluge koje su i dosad koristili, ali oni koji nisu cijepljeni morat će se testirati ili će im život biti kompliciraniji – kaže Borzan.

>> Pogledajte i ovaj video: U Mađarskoj nova pravila za cijepljene osobe 

 

Komentara 25

ST
stav12345678910
20:28 28.04.2021.

Nije li to kršenje ljudski prava i sloboda koje su zajamčene ustavom Republike Hrvatske g.Plenkoviću ? Opet širite strah i ucjene jer to jedino jedno vaše oružje

DU
Deleted user
20:04 28.04.2021.

Jedine koje zele diskriminirati su zdravi ljudi i njih zele izolirati,a ondje prelaze na djecu i nji ce proglasiti glavnim krivcima .

DU
Deleted user
20:21 28.04.2021.

Takav certifikat pogoduje svima osim zdravima, njih diskriminira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije