Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBLJANA

Problem hrvatskih štediša treba riješiti do ulaska Hrvatske u EU

ljubljanska
vl
10.02.2010.
u 16:00

Pravo je mjesto za traženje rješenja hrvatsko-slovensko mješovito povjerenstvo čije su osnivanje dogovorili hrvatska premijerka J. Kosor i njen slovenski kolega B. Pahor.

Problem hrvatskih štediša Ljubljanske banke treba biti riješen do zatvaranja poglavlja u pregovorima o ulasku u EU, a pravo je mjesto za traženje rješenja hrvatsko-slovensko mješovito povjerenstvo čije su osnivanje dogovorili hrvatska premijerka J. Kosor i njen slovenski kolega B. Pahor, izjavio je jučer glasnogovornik slovenskog MVP-a Milan Balažic naglasivši da je stečaj zagrebačke filijale Ljubljanske banke samo jedna od postojećih mogućnosti. Za Sloveniju je rješavanje tog pitanja isključivo u nadležnosti Sporazuma o nasljedstvu i pod okriljem Banke za međunarodna poravnavanja u Baselu jer i Ljubljanska banka ima svoja potraživanja prema hrvatskom gospodarstvu koja se kreću od 400 do 800 milijuna eura. Balažic naglašava da imovinu za zamrznutu štednju hrvatskih štediša treba tražiti u Hrvatskoj.

Balažic je jučer kazao da je Slovenija već imenovala svoje članove povjerenstva i o tome obavijestila Hrvatsku. Slovenska je diplomacija jučer  u Bruxellesu vodila razgovore s Europskom komisijom o rješavanju pitanja otvaranja dvaju hrvatskih pristupnih poglavlja (13. ribarstvo i 27. okoliš) da se dođe do zajedničkih stajališta temeljem kojih bi EU kao cjelina zastupala stajališta koja su i stajališta Slovenije, kazao je Balažic dodavši da bi nakon uspješne slovenske procedure ta poglavlja mogla biti otvorena.

Komentara 5

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:39 10.02.2010.

Po meni su dva problema ovdje evidentna. 1) Totalna impotentost obiju strana u rjesavanju krucijalnih pitanja gradjana (tu bi ubrojio i pitanja na relaciju Zageb- Beograd, gdje je primjera radi, gosp. Strok, vec prije nekoliko godina kupio nekretnine i platio, a ne moze se uknjiziti). 2) Koliki je stvarni dug hrvatske privrede Ljubljanskoj banci u Zagrebu. To su spojene posude i mogu se samo u paketu rijesiti.

OJ
Ojhaa
19:42 10.02.2010.

Jako bih bio zadovoljan ako bi i ovo rješili, svi \"razumni rokovi\" za to su več odavno istekli.....

DU
Deleted user
16:16 10.02.2010.

Pahor utjeruje \"trojke\" Jadranki Kosor i to je stara navada Rupela da \"paketira\" probleme s Hrvatskom i onda traži \"rješenja\" po sistemu da ne bude pobjednika... Bojim se Kosor treba imati obje ruke u gipsu da opet ne bi nešto parafirala ili potpisala jer će to imati dugoročno negativne posljedice na još neisplaćene štediše LJB u Hrvatskoj. Nevjerojatno je to štetočinstvo Kosor prema Hrvatskoj... Tko ne zna, RH je koncem 90-ih isplatila cca 2/3 od cca 144 tisuća štediša LJB u Hrvatskoj u programu povrata stare devizne štednje - doduše s godinom počeka i na 24 rate, a uz specijalnu klauzulu u ugovoru da to RH čini iz soc. osjetljivosti i da to ne mijenja ugovorni odnos klijent-banka. 1/3 se nadala instant gotovini iz smjera Ljubljane i ti još uvijek čekaju i parniče se. Kosor će napraviti još jedan težak gaf i netko joj mora uzeti kemijsku iz ruku. Kakve mješovite komisije o slov. ribarenju u hrv. terit. moru!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije