Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Pripreme za recesiju? Sve više njemačkih tvrtki koristi skraćeno radno vrijeme

U procjenama za predstojeće razdoblje poslovni čelnici 12,4 posto tvrtki predviđaju da će trebati iskoristiti instrument skraćenog radnog vremena kako bi premostili razdoblje smanjene potražnje i paralelno zadržali kvalificirane radnike.
26. rujna 2019. u 16:23 3 komentara 468 prikaza
Njemačka
Foto: Ralph Orlowski/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slabljenje gospodarskih izgleda i pad narudžbi doveli su do toga da njemačke tvrtke u sektoru industrije sve češće pribjegavaju skraćivanju radnog vremena, pokazalo je u četvrtak istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

HNB GOSPODARSTVO HNB: Pogoršava se struktura rasta ekonomije

U rujnu je 5,5 posto poduzeća u njemačkom proizvodnom sektoru koristilo tu praksu, u usporedbi s njih 3,8 posto u lipnju, objavio je institut za ekonomska istraživanja Ifo sa sjedištem u Muenchenu.

U procjenama za predstojeće razdoblje poslovni čelnici 12,4 posto tvrtki predviđaju da će trebati iskoristiti instrument skraćenog radnog vremena kako bi premostili razdoblje smanjene potražnje i paralelno zadržali kvalificirane radnike.

"To znači da je broj tvrtki koje pribjegavaju za skraćivanjem radnog vremena dosegnuo razinu posljednji puta zabilježenu na vrhuncu recesije 2012. i 2013. godine", rekao je Timo Wollmershaeuser, čelnik Ifova odjela za ekonomske prognoze.

Tada je skraćeno radilo više od 100.000 radnika.

Ostatci Berlinskog zida NEZADOVOLJNI Čak 57 % građana bivše istočne Njemačke osjeća se kao da su građani drugog reda

Ifovo istraživanje pokazalo je da je skraćeni rad koncentriran u sedam sektora, pri čemu je najteže pogođena tekstilna industrija. Slijede sektori proizvodnje električne opreme, metala, metalnih proizvoda i   metaloprerađivačka industrija.

Preostala tri sektora uključuju izradu alatnih strojeva, proizvodnju automobila i auto-dijelova te industriju papira i kartonske ambalaže, pokazalo je istraživanje instituta Ifo.

Mnogi analitičari drže da je Njemačka zapala u tehničku recesiju s obzirom da se očekuje da će podaci o bruto domećem proizvodu (BDP) i u trećem tromjesečju pokazati pad na kvartalnoj razini, nakon 0,1-postotnog smanjenja u razdoblju od travnja do lipnja.

Video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • zoki_bijela:

    Tak se radi.. Rad se dan manje, dobijes manje placeno ali radno mjesto ostaje.. Kriza ce proci za par mjeseci. Organizacija je bitna

  • aabbcc:

    Da Svaba nije malo prolupao ? Skracuju radno vrijeme jer nema posla, traze preko milijun radnika jer nema ko raditi, produzavaju radni vijek da ustede na penzionerima !!

  • Javnodobro:

    Tko ima u glavi ima i sve drugo. A ne pojedinci samo egoistično misle samo na svoju guzicu ne vide dalje od svog nosa i onda ispaštaju svi oko takvih bisera. Najgore je što takvi još najbolje prolaze u životu. ... prikaži još! Jadni su samo oni oko njih. (Dokazano)