Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizvodnja

Prijatelji životinja: Mavroviću profit važniji od ekološkog uzgoja

željko mavrović
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/5
19.08.2010.
u 13:30

Mavrović je danas rekao da su optužbe Prijatelja životinja nebulozne, tim više što je riječ o skupini vegetarijanaca kojima je klanje bilo kakvih životinja neprihvatljivo i koji ništa ne znaju o uzgoju.

Ako je farma svinja Željka Mavrovića primjer tzv. ekološkog uzgoja koji podrazumijeva povećanu skrb za dobrobit životinja, riječ “ekološki” u tom slučaju podrazumijeva samo dobro marketinško manipuliranje javnošću - optužuju nekadašnju Šaku sa Srednjaka, a danas ekopoduzetnika Željka Mavrovića Prijatelji životinja.

Vizija jedno, profit drugo

Mnogima je već poznato da Mavrovićeva tvrtka Eko-Mavrović zarađuje i prodajom mesa dobivenog iz “ekološkog” uzgoja crnih slavonskih svinja na farmi u okolici Požege nudeći pod brendom Osobno iskustvo slaninu, čvarke, kulen, kobasice, svinjsku mast i paštete. Taj poslovni potez nekadašnjega zagriženog makrobiotičara možda i nije tako čudan kad je zarada u pitanju, no, kako tvrde Prijatelji životinja, nikako u skladu s Mavrovićevom isticanom vizijom svijeta u kojem je proizvodnja hrane temeljena na ekološkim principima i standardima pri čemu se vodi načelom “poslovanja u skladu sa zakonima i pravilima ljubavi”. Na fotografijama i snimkama kojima raspolažu vidi se tako da Mavrovićeve svinje žive u derutnoj prljavoj zgradi u vlastitom izmetu i mokraći. Tvrdi se da nemaju pristupa hrani i vodi te suhom prostoru sa steljom za odmor te piju vodu po kojoj gacaju i obavljaju nuždu.

- U prostoru u kojem su smještene ne može se disati od zagušljivosti i smrada. Odatle pak odlaze u klaonicu nekoliko metara dalje na istom imanju - optužuju Prijatelji ističući da Mavrović time nije samo prekršio vlastite principe prema kojima mu navodno novac i profit nisu jedina motivacija i životna vodilja, nego i zakonske odredbe o uvjetima “ekološkog” uzgoja, zamišljenog kao alternativu konvencionalnom uzgoju kako bi se povećala dobrobit životinja.

Pravilnikom propisani minimalni uvjeti za ekološki uzgoj inače uključuju nekoliko funkcionalnih prostora u objektima za držanje svinja; čiste, suhe i dovoljno prostrane površine za mirovanje životinja; stelju od slame ili ostalih prikladnih prirodnih materijala; cjelodnevnu dostupnost hrane i svježe vode; ventilaciju i grijanje objekta; preventivnu zdravstvenu zaštitu utemeljenu na pravilnoj hranidbi i smještaju te općoj higijeni dezinfekcijom objekata i opreme i slično.

 Mavrović: Nebulozne optužbe 

Mavrović danas nije demantirao da slike kojima raspolažu Prijatelji nisu s njegove farme. No, tvrdi da su sve te optužbe Prijatelja životinja nebulozne, tim više što je riječ o skupini vegetarijanaca kojima je klanje bilo kakvih životinja neprihvatljivo i koji ništa ne znaju o uzgoju. I sam je, kaže, nekada bio u doticaju s vegetarijanstvom kroz svoju makrobiotičku priču, no u Hrvatskoj se danas ne može ne konzumirati meso.

Neki stručnjaci i uzgajivači koji su vidjeli slike tvrde da tu zasigurno ima posla za veterinarsku inspekciju jer se takvim držanjem životinja ni najmanje ne poštuju uvjeti držanja farmskih životinja. Svinje se vole valjati u blatu, ali ne 24 sata dnevno. Za to postoje ispusti, poručuju. 

Komentara 81

MA
maxell
17:14 19.08.2010.

Pa ljudi znadete li vi sto znaci ECO seljaci jedni problem kod nas je da je seljak seljak a ne farmer pogledajte sta je ECO farma http://www.eco-innovation.net/?q=pig-farming. Mi nemamo sanse da se izvucemo iz krize kada se ovako misli i radi

SI
SILO!
15:56 19.08.2010.

PIK VRBOVEC http://prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1147

SZ
satan_zagorski
18:17 19.08.2010.

je, austrijanac zna kaje ekološki, a hrvat kao nema pojma...i o kakvim boleštinama pričate??? organizacije poput tih prijatelja životinja su vani smiješni radikali, najčešće niskoobrazovani frustrirani tinejđeri koji nemaju pametnijeg posla nego dizat buku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije