Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prihod Jamnice 1,14 milijardu kuna

Najbolje posluje devet prehrambenih tvrtki koje su donijele više od sedam milijardi kuna prihoda i milijardu kuna dobiti
14. prosinca 2017. u 18:20 4 komentara 434 prikaza
Jamnica
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Izvanredna uprava Agrokora objavila je svoje osmo mjesečno izvješće o stanju u koncernu u kojem su izneseni i nerevidirani rezultati poslovanja 17 najvećih tvrtki u sastavu Agrokora.

Ante Ramljak Objavljeno izvješće Evo kako je Agrokor poslovao u prvih devet mjeseci 2017.

Brojke pokazuju da su te tvrtke u deset mjeseci poslovanja ostvarile oko 21,9 milijardi kuna prihoda pri čemu ostvarile EBITDA od 1,2 milijardu kuna. U minusu je jedino sektor maloprodaje, ali Konzum posluje uz operativnu dobit. U Agrokoru priznaju da je maloprodajni prihod niži od plana, a pojašnjavaju to smanjenjem prosječne košarice u listopadu u odnosu na prosječnu košaricu u 2017. godini, ali istaknuli su i da Konzum ima najviši broj kupaca od početka godine. Konzum je od početka godine ostvario 7,55 milijardi kuna prihoda te operativnu dobit od 144 milijuna kuna.

To je podatak o pozitivnom poslovanju prije amortizacije i poreza. Najbolje posluju proizvodne tvrtke koje su svrstane u sektor prehrane. Njihova EBITDA marža kreće se oko 20 posto i više, a tih devet tvrtki donijele su više od sedam milijardi kuna prihoda i milijardu kuna dobiti. Najbolja među njima je Jamnica koja je imala 1,14 milijardu kuna prihoda, a čak 285 milijuna kuna operativne dobiti, ali je u stopu prati Ledo koji na 949 milijuna kuna prihoda donosi operativnu dobit od 257 milijuna kuna. Sve tvrtke u tom sektoru donijele su pozitivan obol. Pik Vrbovec posluje s EBITDA maržom od 6,8 posto, ali je u listopadu ostvario 33 posto veći rast prihoda od izvoza u odnosu na rujan.

U sektoru poljoprivreda posluju Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina, ali većinu dobiti ostvarilo je Belje koje je generiralo milijardu kuna prihoda i oko 168 milijuna kuna operativne dobiti. Prihodi tvrtki iz sastava Agrokora osjetno su niži nego oni naznačeni u revidiranim izvještajima za 2016. godinu, a hoće li se stići lanjske podatke pokazat će kroz prihode od blagdanskog shoppinga. Izvanredna uprava izvijestila je i o prijavi potraživanja pa naglasila da su priznali dodatnih 13 tražbina u ukupnom iznosu od devet milijuna kuna, te su ispravili vrijednosti tražbina za još 36 vjerovnika. Do listopada je savjetnicima isplaćeno 166,5 milijuna kuna. Pravnici su u listopadu utržili oko 11 milijuna kuna, odnosno dva milijuna više nego u rujnu, a u desetom mjesecu savjetnicima je isplaćeno 31,8 milijuna kuna.

Ivica Todorić 'Crni petak' Večernjakova analiza: Hoće li Agrokor ugroziti mirovine Agrokor - Ante Ramljak Poslovanje Agrokora Prehrana u plusu, Konzum se sporije oporavlja AFERA AGROKOR Jamnica: Sberbanci odobrena ovrha dionica Sarajevskog kiseljaka
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva