Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrokor

Prihod Jamnice 1,14 milijardu kuna

Jamnica
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
14.12.2017.
u 18:20

Najbolje posluje devet prehrambenih tvrtki koje su donijele više od sedam milijardi kuna prihoda i milijardu kuna dobiti

Izvanredna uprava Agrokora objavila je svoje osmo mjesečno izvješće o stanju u koncernu u kojem su izneseni i nerevidirani rezultati poslovanja 17 najvećih tvrtki u sastavu Agrokora.

Brojke pokazuju da su te tvrtke u deset mjeseci poslovanja ostvarile oko 21,9 milijardi kuna prihoda pri čemu ostvarile EBITDA od 1,2 milijardu kuna. U minusu je jedino sektor maloprodaje, ali Konzum posluje uz operativnu dobit. U Agrokoru priznaju da je maloprodajni prihod niži od plana, a pojašnjavaju to smanjenjem prosječne košarice u listopadu u odnosu na prosječnu košaricu u 2017. godini, ali istaknuli su i da Konzum ima najviši broj kupaca od početka godine. Konzum je od početka godine ostvario 7,55 milijardi kuna prihoda te operativnu dobit od 144 milijuna kuna.

To je podatak o pozitivnom poslovanju prije amortizacije i poreza. Najbolje posluju proizvodne tvrtke koje su svrstane u sektor prehrane. Njihova EBITDA marža kreće se oko 20 posto i više, a tih devet tvrtki donijele su više od sedam milijardi kuna prihoda i milijardu kuna dobiti. Najbolja među njima je Jamnica koja je imala 1,14 milijardu kuna prihoda, a čak 285 milijuna kuna operativne dobiti, ali je u stopu prati Ledo koji na 949 milijuna kuna prihoda donosi operativnu dobit od 257 milijuna kuna. Sve tvrtke u tom sektoru donijele su pozitivan obol. Pik Vrbovec posluje s EBITDA maržom od 6,8 posto, ali je u listopadu ostvario 33 posto veći rast prihoda od izvoza u odnosu na rujan.

U sektoru poljoprivreda posluju Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina, ali većinu dobiti ostvarilo je Belje koje je generiralo milijardu kuna prihoda i oko 168 milijuna kuna operativne dobiti. Prihodi tvrtki iz sastava Agrokora osjetno su niži nego oni naznačeni u revidiranim izvještajima za 2016. godinu, a hoće li se stići lanjske podatke pokazat će kroz prihode od blagdanskog shoppinga. Izvanredna uprava izvijestila je i o prijavi potraživanja pa naglasila da su priznali dodatnih 13 tražbina u ukupnom iznosu od devet milijuna kuna, te su ispravili vrijednosti tražbina za još 36 vjerovnika. Do listopada je savjetnicima isplaćeno 166,5 milijuna kuna. Pravnici su u listopadu utržili oko 11 milijuna kuna, odnosno dva milijuna više nego u rujnu, a u desetom mjesecu savjetnicima je isplaćeno 31,8 milijuna kuna.

Komentara 4

IL
ilijan1a
18:29 14.12.2017.

Jedna od naj skupljih voda u Europi

DU
Deleted user
19:04 14.12.2017.

Vanjski veliki mesetari uz pomoc vlade rh domoci ce se vrijedne i profitabilne imovine za malo za saku dolara....

PR
propalismoFranjoskroz
19:21 14.12.2017.

Super, još 400 godina tako i Vratit će sve kredite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije