Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Večernjakova analiza: Hoće li Agrokor ugroziti mirovine

Obvezni mirovinski fondovi izgubili su oko 200 mil. kn na dionicama Leda i Jamnice, ali to je minorno u odnosu na mirovinsku štednju
06. studenoga 2017. u 10:37 34 komentara 3386 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Potop dionica Agrokorovih tvrtki zabilježen u petak na Zagrebačkoj burzi odnio je koncernu 85 posto vrijednosti njegovih tvrtki. Belje, Jamnica, Ledo, Vupik i Zvijezda zajedno vrijede samo 2,6 milijardi kuna. Najveću štetu, naravno, pretrpio je sam Agrokor i njegovi vjerovnici, ali su dio izgubili i svi koji dio svoje mirovinske štednje ulažu u drugi stup.

Marko Pavić GUBITAK MIROVINSKIH FONDOVA Pavić umiruje javnost: Mirovine nisu ugrožene

Agrokor nije srušio dobit

Procjenjuje se da su obvezni mirovinski fondovi izgubili oko 200 milijuna kuna na dionicama Leda i Jamnice, koje su bile najčešća meta ulaganja. Iako je riječ o velikom novcu, taj je iznos minoran u odnosu na ukupnu vrijednost mirovinske štednje koja leži u fondovima. Naime, krajem rujna u mirovinskim fondovima bilo je 89,66 milijardi kuna. To je gotovo 5,5 milijardi kuna veći iznos nego na kraju 2016. godine, pri čemu su se u fondove slile oko 4,2 milijarde kuna doprinosa, a zarada je iznosila 1,26 milijardi kuna. Tada su svi obvezni mirovinski fondovi zajedno imali manje od milijardu kuna ulaganja u dionice Agrokorovih tvrtki i tada je sav novac uložen u koncern nosio 1,1 posto ukupne imovine. Iako mirovinski fondovi u petak nisu prodavali svoje dionice, rastom imovine fondova, utjecaj Agrokora u mirovinskoj štednji dodatno se smanjio i postao marginalan.

Mirovine apsolutno nisu ugrožene. Gubici vezani za krizu u Agrokoru u našim su portfeljima većim dijelom vrednovani tako da će se najnoviji pad vrijednosti dionica marginalno odraziti na vrijednost imovine fondova – kazao nam je Damir Grbavac, predsjednik uprave Raiffeisen Društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, napomenuvši da Agrokor u fondovima kojima upravlja čini manje od 0,1 posto imovine, koja se krajem rujna popela na više od 27,8 milijardi kuna. Prinosi, odnosno zarada mirovinskih fondova i dalje je prilično visoka pa je tako do kraja listopada prosječni prinos potportfelja B u kojem je više od 90 posto imovine i mirovina iznosio više od 2,5 posto, što je pokazatelj da su fondovi uspjeli anulirati utjecaj Agrokora na svoje poslovanje.

U javnosti se često kritiziralo čelnike mirovinskih fondova zbog nedovoljnih ulaganja u domaće gospodarstvo, a politika ih percipira kao prirodne suradnike u slučaju privatizacija ili nužnih dokapitalizacija državnih tvrtki međutim kriza Agrokora pokazuje kolika opasnost vreba iza takvog pristupa. Oko 10 milijardi kuna mirovinske štednje uloženo je dionice domaćih tvrtki, što čini 11 posto ukupne imovine drugog stupa, a kriza u Agrokoru prijetnja je za poslovanje svake od tih tvrtki.

Ivica Todorić Novi blog Ivica Todorić u novom blogu kroz 32 točke analizirao Ramljakovo izvješće

To pokazuje i kretanje burzovnog indeksa Crobex, koji oslikava stanje na cijelom tržištu, a koji je tijekom godine izgubio 7,7 posto vrijednosti što znači da je hrvatsko gospodarstvo od početka godine izgubilo oko deset milijardi kuna vrijednosti samo na burzi, čemu su najviše kumovale dionice Agrokora kojima je kriza od početka godine izbrisala 6,7 milijardi kuna burzovne vrijednosti. Iako nijedan sustav ne može imati takav utjecaj kao što ima Agrokor, makroekonomist Željko Lovrinčević ističe da bi, po uzoru na mnoge sustave, možda bilo dobro uvesti institut supervizije većih ulaganja mirovinskih društava, koji se ne bi miješao u operativno poslovanje, već osigurao veću transparentnost donošenja odluka i samih ulaganja.

Jamnica i Ledo izgubili 95%

– Ulaganja u Agrokor čine malen dio imovine mirovinskih fondova i gubici na njima neće utjecati na mirovine. Druga je stvar koliko je pad dionica na burzi pogodio vjerovnike Agrokora jer se postavlja pitanje koliko zapravo te tvrtke vrijede i koliki će dio dugova namirenje kapitalom podmiriti – komentira Lovrinčević naglašavajući da pogodba ima manje smisla za vjerovnike kojima prijete otpisi i do 80 posto potraživanja. Tvrtke u sastavu Agrokora od početka godine izgubile su veći dio svoje vrijednosti i, ako bi se prodavale po tržišnoj vrijednosti nisu dovoljne ni za pokrivanje 0,7 posto ukupnih potraživanja prema Agrokoru.

Jamnica i Ledo bile su perjanice Agrokora i njihova je tržišna vrijednost u prosincu 2016. iznosila gotovo 6,5 milijardi kuna, dok ih danas burza procjenjuje na samo 320 milijuna kuna, odnosno na samo 5 posto nekadašnje vrijednosti.

sberbank JOŠ NIJE OBJAVLJENA Sud u Ljubljani donio odluku o žalbi slovenske vlade i Sberbanka oko Agrokora mirovina MARINA ŠUNJERGA Mirovine nisu ugrožene danas, ali hoće li biti sigurne sutra? dionice BURNA REAKCIJA Umirovljenici o dionicama Agrokora: 'Riječ je o velikoj obmani i laži'
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Deleted user:

    SDP želi da agrokor ide u stećaj.Koliko bi te dionice tada vrijedile?

  • than:

    Za isplatu mirovina se i dan danas dizu krediti. Tako da se sa tim pitanjem debelo zakasnilo. S odlaskom stanovnika je sasvim izvjesno da novca za mirovine nece biti. No, kako se dize granica po pitanju godina za odlazak u ... prikaži još!u mirovinu, to nece biti toliki problem. S ovoliko stresa i s ovako losom prehranom i listama cekanja malo tko ce docekati mirovinu.

  • branko.mihalic1:

    mirovine su odavno ugrožene novac se trosi nema reformi ljudi odlaze iz hr nema ko radit za mirovine to je pitanje samo vremena kad će nastat krah .Ovim putem kako se sad ide neće na dobro netreba biti nešto pametan da se to zaključi