Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deloitte

Prihod 20 najjačih nogometnih klubova premašuje 4 mlrd. eura

Clasico (1)
AFP/REUTERS/PIXSELL
11.02.2011.
u 09:47

U izvještaju "Financijska nogometna liga" piše da su klubovi ostvarili prihod od 4,3 milijarde eura, odnosno osam posto više nego lani

Ukupan prihod 20 svjetskih nogometnih klubova s najvišim prihodima prvi put premašuje 4 milijarde eura, objavio je Deloitte u svojem izvještaju "Financijska nogometna liga". Klubovi su ostvarili prihod od 4,3 milijarde eura, odnosno osam posto više nego lani.

Već je šestu godinu zaredom Real Madrid vodeći klub na Deloitteovoj ljestvici"Financijska nogometna liga". Real Madridu sada nedostaju samo dvije godine da dostigne osmogodišnju uzastopnu vladavinu Manchester Uniteda na ovoj ljestvici, koja je počela u sezoni 1996./1997., kada je izašla prva Deloitteova ljestvica nogometnih klubova s najvećim prihodom. 

Barcelona je zadržala drugo mjesto, ispred Manchester Uniteda, i time je ponovljen uspjeh dva španjolska kluba koji predvode Deloitteovu ljestvicu već dvije godine zaredom.

 Deloitteov analiza pokriva sezonu 2009./10. i predstavlja najnoviju i najpouzdaniju analizu financijskih pokazatelja nogometnih klubova, tvrde u Deloitteu.

– 20 vodećih klubova, izuzev tri kluba, ostvarilo je rast prihoda u sezoni 2009./10. te time pokazalo otpornost prema recesiji. Vodeći su klubovi dokazali da se, zahvaljujući velikoj i lojalnoj navijačkoj bazi, sposobnosti privlačenja televizijskih gledatelja te dobrim odnosima s korporativnim partnerima, mogu nositi s ekonomskim izazovima – komentira Dan Jones, partner u Deloitteovu Odjelu za sport..

 Usprkos relativno skromnim rezultatima na terenu, Real Madrid je ostvario prihod koji je 41 milijun eura veći od prihoda Barcelone u sezoni 2009./2010. Barcelonin prihod bi u sljedećem izdanju ljestvice trebao premašiti 400 milijuna eura i time postati drugi klub kome je to uspjelo. Klub je potpisao prvi plaćeni višegodišnji sponzorski ugovor za promociju na nogometnim dresovima. Zajamčeni iznos od 165 milijuna eura za vrijeme trajanja ugovora predstavlja novi svjetski rekord. Očekujemo da će se borba između dva španjolska kluba za prvo mjesto na Deloitteovoj ljestvici u nekoliko idućih godina nastaviti.

Engleska je zadržala poziciju zemlje s najviše zastupljenih klubova, njih čak sedam. Manchester United, Arsenal i Chelsea zadržali su prošlogodišnje pozicije, točnije treću, petu i šestu poziciju. Liverpool je pao za jedno mjesto, zauzevši osmo mjesto.

 Manchester City postigao je najveći uspeh na ovogodišnjoj ljestvici, popevši se sa 20. na 11. mjesto. Nakon velike investicije u tim, klub je osvojio peto mjesto u Premier ligi, što je najviši plasman od kada je liga počela. Klub je također zabilježio rekordan prihod u iznosu od 153 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 44%. To je ujedno najveći apsolutni i relativni rast u odnosu na ostale klubove na Deloitteovoj ljestvici.

Tottenham Hotspur zauzeo je jedno mjesto iza Manchester Cityja, ali s obzirom na to da se u 2010./11. godini prvi put plasirao u Ligu prvaka, bit će konkurent Liverpoolu u borbi za četvrto mjesto po zaradi među engleskim klubovima, kao i za poziciju među prvih 10 na ljestvici nogometnih klubova. Aston Villa se nakon pet godina vraća među prvih 20 klubova, poslije nastupa na Wembleyju i nastupa u oba domaća kupa u sezoni 2009./2010.

 Svih 20 klubova s ovogodišnje ljestvice dolazi iz Lige petice, pri čemu je Engleska zastupljena sa sedam klubova, Njemačka i Italija s po četiri kluba, Španjolska s tri, a Francuska s dva kluba.

– Usprkos teškim ekonomskim uvjetima, nećemo biti iznenađeni ako u naš izvještaj za sljedeću godinu ponovo pokaže rast prihoda, zbog povećanja zarada od TV prava kao i velikih sponzorskih ugovora koji će dodatno povećati prihode engleskih klubova – kaže Paul Rawnsley, direktor u Deloitteovu Odjelu za sportsku industriju.

Osvrćući se na potencijalne implikacije Uefinih Pravila financijskog fair playa, Rawnsley je dodao:
– Izuzev izuzetnih okolnosti, kao što su investicije u stadione ili promjene vlasničke strukture, prema Uefinim pravilima zahtijevat će se da nogometni klubovi uravnoteže svoje financijske izvještaje i osiguravaju da im rashodi ne premašuju prihode u znatnijoj mjeri. Jaka pozicija engleskih klubova na Deloitteovoj ljestvici predstavlja ohrabrenje za buduću zdravu konkurentnost engleskog nogometa. Dva španjolska gigantska kluba lagano će zaostati, dok će se engleski klubovi nastaviti natjecati za vodeće transfere i biti u mogućnosti ponuditi atraktivne plaće u odnosu na većinu svojih europskih konkurenata.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:08 11.02.2011.

da prestane cijeli svijet gledat nogomet nebi vrijedili ni 5 kuna.. znaci ne vrijede ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije