Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pridružite se ESG revoluciji - Saznajte kako poslovati „zeleno“

Pridružite se ESG revoluciji
16.09.2022.
u 16:21

Postizanje ravnoteže između okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) čimbenika nije pitanje budućnosti već predstavlja jedinu opciju i moguće rješenje u današnjem svijetu

Konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“, koja će se 29. rujna održati u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje u suradnji sa Eurizon Asset Management Croatia, ponudit će zanimljive odgovore na pitanja kako najpametnije i dugoročno ulagati imajući u vidu globalne izazove, uključujući i one povezane s klimatskim promjenama te degradacijom okoliša.

Ova jedinstvena stručna konferencija koja se održava u Zagrebu okupit će brojne stručnjake, predstavnike izdavatelja vrijednosnica, tržišne dionike i investitore. Navedeni stručnjaci u sklopu konferencije će raspravljati o mogućim prilikama i implikacijama koje ESG investiranje ima iz pogleda različitih dionika. Posebno je to važno uzimajući u obzir da se nalazimo na svojevrsnoj prekretnici te u vremenu kada je ulaganje u energetsku tranziciju s ciljem osiguravanja stabilnosti izvora energije i preispitivanja poslovnih modela na duge staze postalo neophodno.

Uz brojne druge, programom konferencije posebno će se adresirati teme vezane uz regulatorni okvir te doprinos regulative u ubrzanju ulaganja koja mogu potaknuti postizanje zajedničkih ciljeva dekarbonizacije i borbe protiv klimatskih promjena.

Poseban fokus rasprave u sklopu konferencije rezerviran je za pitanje upravljanja, koje je usmjereno uključivanju i promociji sustavnog i efikasnog dijaloga s kompanijama kako bi se doprinijelo osiguravanju održivog poslovanja na duge staze.

Naposljetku, konferencija će se baviti i temom neto nulte stope emisija te njezinim značenjem, usredotočujući se na to koje će promjene doživjeti poslovna zajednica u procesu postizanja cilja globalne ugljične neutralnosti te koje rizike za samo poslovanje ovaj proces može prouzročiti.

Zagrebačka konferencija pod nazivom "Pridružite se ESG revoluciji" na jednom će mjestu okupiti brojne domaće i inozemne stručnjake koji će kroz konkretne primjere i otvorenu raspravu ponuditi korisna rješenja, baveći se jednom od najrelevantnijih poslovnih tema današnjice.

HUO – institucionalni pokretač promjena

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) je udruženje društava za osiguranje, kojima je jedan od poslovnih prioriteta upravo koncept održivog poslovanja te usklađivanje s regulatornim okvirom održivosti.

Osiguratelji su već razvili niz pristupa održivosti kroz svoje poslovne strategije povezane s održivošću te prilikom donošenja odluka o ulaganju uzimaju u obzir okolišne, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Industrija osiguranja, kao najveći europski institucionalni investitor, može pomoći u financiranju prijelaza na ugljično neutralna, resursno učinkovita i održivija gospodarstva.

Hrvatski osiguratelji u potpunosti podržavaju napore EU u području održivosti i zaštiti klime te su svjesni svojeg potencijala i uloge u procesu zelene tranzicije, implementirajući u svoje poslovanje regulatorni okvir SFDR Uredbe i Uredbe o taksonomiji kao ključne za ostvarenje Pariškog sporazuma i UN Programa održivog razvoja do 2030. godine, čije je cilj usmjeravanje izvora financiranja u održiva ulaganja.

Povezani problem je činjenica da je značajan udio ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa u Europi su neosiguran. Stoga je potrebna odgovarajuća prevencija te korištenje osiguranja kako bi se osiguralo učinkovito osigurateljno pokriće u holističkom pristupu upravljanju rizicima.

Eurizon – dugogodišnje iskustvo na domaćem i stranim tržištima

Eurizon Asset Management Croatia jedno je od vodećih društava za upravljanje imovinom u Hrvatskoj. Na hrvatskom tržištu uspješno posluje više od dva desetljeća, a dio je obitelji Eurizon, Divizije za upravljanje imovinom Grupe Intesa Sanpaolo, jedne od najvećih bankarskih grupacija u Europi.

Eurizon je vodeći igrač na talijanskom i međunarodnom tržištu upravljanja imovinom s imovinom od gotovo 400 milijardi eura krajem lipnja 2022. Eurizon je putem svojih podružnica prisutan u nizu zemalja Europe (Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španjolska, Švicarska, Njemačka, Istočna Europa) i Azije (kontinentalna Kina i Hong Kong).

Eurizon je snažno predan održivim i odgovornim ulaganjima te je u skladu s tim prvi u Italiji uspostavio etička rješenja za ulaganje 1996., kontinuirano usvajao ESG kriterije i integrirao ih 2017. u svoj proces ulaganja. Godine 2021. Eurizon je usvojio posebnu Politiku održivosti, u skladu s europskom Uredbom o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga (SFDR) te je s krajem lipnja 2022. dosegao 103 milijarde eura imovine usklađene s navedenom Uredbom (188 proizvoda klasificiranih prema člancima 8. i 9. Uredbe SFDR-a 2019/ 2088), a što čini 49% ukupne imovine pod upravljanjem Eurizon Capital SGR. Eurizon je član Inicijative društava za upravljanje imovinom neto nulte emisije (NZAMI) posvećene podupiranju cilja neto nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. i ulaganjima u skladu s tim ciljem. Eurizon je predan aktivnostima korporativnog upravljanja: tijekom prve polovice 2022., predstavnici Eurizona su prisustvovali na 207 sastanaka dioničara odabranih talijanskih i stranih uvrštenih društava i realizirali 339 angažmana s 231 izdavateljem, od čega se 54% odnosilo na ESG teme.

Više informacija o konferenciji nalazi se ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije