Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguće stotine tisuća tužbi

Presuda će se najviše isplatiti eurodužnicima

besparica,lova,novac,euri,kredit,dug,euro (1)
Foto: Thinkstock
18.07.2014.
u 08:30

Banke kažu da još nisu iscrpile pravna sredstva u dijelu koji se tiče kamata

Presuda u korist Udruge franak najviše će se isplatiti dužnicima koji su uzimali kredite u eurima i kunama. Devet od deset kredita odobrenih u Hrvatskoj ima promjenjivu kamatnu stopu i sve do ove presude te su kamatne stope bile jedna od svetih krava u koje se nije moglo dirnuti.

Velik novac u igri

Tek u listopadu 2012. i prosincu 2013. Ministarstvo financija definiralo je kriterije po kojima se kamate mogu mijenjati! Presudom trgovačkog suda obveza transparentnog mijenjanja kamatnih stopa proširena je i na ranije razdoblje, što otvara prostor za stotine tisuća tužbi građana protiv banaka. Ima li se na umu da građani trenutačno imaju 127 milijardi kuna kredita te da su prethodnih petnaestak godina vratili barem dva puta toliko, jasno je da je u igri velik novac.

Prema našoj procjeni, najmanje izgleda da dobiju odštete imaju korisnici stambenih kredita u švicarskim francima iako je spor nastao zbog njihovih kredita. Njihov status, barem kad su u pitanju kamate, riješen je intervencijom u zakon o potrošačkom kreditiranju, kojim su kamatne stope na stambene kredite u CHF srezane na 3,23 posto. Za najveći broj korisnika kredita to je bitno niže od početne cijene kredita. HNB tvrdi da su u razdoblju od 2004. do 2008., kad je odobren najveći broj kredita, švicarci davani uz kamatu od 4,62 posto. U međuvremenu su ti krediti poskupljivali od 0,5 do 1,5 postotnih poena, ali i spuštali se prema početnim vrijednostima.

Izračunali smo da povećanje kamate od 0,5 postotnih poena poskupljuje kredit od 400.000 kuna (bez utjecaja promjene tečaja) 1350 kuna godišnje. Promjena od jednog postotnog poena donosi 2700 kuna veću godišnju kamatu, a promjena od 1,5 posto 4050 kuna. Kad je Vlada u prosincu 2013. mijenjala zakon i spustila kamatu na švicarce na 3,23, svjesno se išlo ispod početne kamate (4,62%) kako bi se ljudima nadoknadio gubitak nastao zbog ranijeg povećanja kamate i tečaja. Bankari će to sada iskoristiti i na sudu dokazivati da nemaju duga prema klijentima koji imaju stambeni kredit u CHF. No, takve zaštite nisu imali građani koji su otplatili kredit u švicarcima prije te zakonske promjene ili su ga uzeli za neku drugu namjenu, kao i brojniji dužnici koji su uzimali kunske i kredite u eurima, a kamate su im se povećavale na isti način kao i za CHF.

Moguća nagodba

Inače, svi koji se odluče na pojedinačne sporove ulaze u trošak koji nije mali, primjerice sudske pristojbe stoje nekoliko stotina kuna, svako postupanje odvjetnika od 500 do tisuću kuna, ovisno o vrijednosti spora, a moguće je da će morati angažirati i sudskog vještaka (od 1500 do 2000 kn). Moguće je da će banke predložiti nagodbu i za ostale dužnike, no one zasad ne otkrivaju karte i tvrde da još nisu iscrpljena sva pravna sredstva u tom dijelu presude.

>> Ovo je ipak velika pobjeda banaka

Komentara 7

CH
chupakabra
11:01 18.07.2014.

Dajte nađite nekog novinara da malo istraži spregu između valutne klauzule konkretno u CHF i kamatne stope. Onog famoznog libora i ostalih parametara i način kako su banke postupale i objašnjavale postupke koji se tiču valutne klauzule. Kada istražite to onda bi trebali vidjeti da su banke izuzetno pravno oštetile hrvatske građane i hrvatsku državu.

DJ
djuros
10:30 18.07.2014.

Najdraži su mi ovakvi likovi koji se naslađuju kad netko nagrabusi a oni kao nisu nasjeli na to zbog svoje veeeelike inteligencije i mudrosti. Imamo 100 000 građana koje privatne firme, banke reketare. Na kraju če porezni obveznici da ihh uzdržavaju kad budu socijalni slučajevi a sve zbog ekstra profita privatnih banaka u stranom vlasništvu koje to u svojim matičnim zemljama ne mogu ni pomisliti a kamoli raditi.

TH
than
10:45 18.07.2014.

Koja ironija. Udruga franak ce zapravo najvise pomoci onima koji nisu imali kredit u francima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije