Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2014. u 12:00

Neovisno o ishodu spora, nametanje kredita u toj valuti velika je odgovornost banaka koje su financijski također izgubile u tom poslu, ali moralna je pljuska puno veća

Presuda Franak nije se održala u njezinu najznačajnijem dijelu i u tom pogledu potvrda valutne klauzule velika je pobjeda banaka. No,  daleko smo od toga da se bilo tko smatra pobjednikom. Hrvatska je svjetski rekorder po kreditima s valutnom klauzulom i bilo je pitanje dana, ili okolnosti, kada će zbog toga platiti visoku cijenu.  Kuna se drži prema euru, ali franak je eksplodirao i uništio brojne dužnike na jugoistoku Europe, među njima i stotinjak tisuća hrvatskih građana.

Valutna klauzula nije zabranjena domaćim propisima, pa bi drugačija odluka suda bila presedan. Neovisno o ishodu spora, nametanje kredita u toj valuti velika je odgovornost banaka koje su financijski također izgubile u tom poslu, ali moralna je pljuska puno veća. Udruga franak zaslužuje pohvale zbog načina kako se nametnula kao važna karika u odnosu između banaka i klijenata.

Država je jedno vrijeme stajala po strani i gledala kako se građani guše u kreditnim obavezama, a tek se potkraj prošle godine umiješao ministar Linić i spustio kamatne stope na početnu razinu. Intervencija je za  neke došla prekasno, ali 55 tisuća zaduženih od ove godine ipak plaća niže rate.

>> Valutna klauzula ostaje, prošao samo dio presude o promjenjivim kamatama

Ključne riječi

Komentara 1

CH
chupakabra
14:42 17.07.2014.

Ne bi drugačija odluka bila presedan, jer se valutna klauzula zloupotrebljavala i to na štetu ove države sa figom u džepu, drugim riječima na štetu građana RH. Valutna klauzula je neraskidivo povezana sa kamatnom stopom. Jedan parametar ovisi o drugome. Ova presuda je pobjeda društvene prakse kakvu imamo a to je neodgovornost prema svojim vlastitim građanima u zakonodavnoj i sudskoj vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije