Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drvna industrija

Pravila ugovaranja kupnje trupaca gase 50% radnih mjesta

'15.03.2012., Koprivnica - Radnici koprivnicke ispostave Hrvatskih suma ruse stabla u sumi pored prigradskog naselja Jagnjedovec, izvlace iz sume, procjenjuju vrijednost drveta, tovare ga na kamione i
Marijan Sušenj/PIXSELL
01.04.2013.
u 19:46

Tko je lani kupio 5000 do 10.000 kubika trupaca, ove će godine moći ugovoriti 50% te količine, a oni do 20.000 kubika samo 30%

– S promjenama u poslovanju Hrvatskih šuma situacija u drvnoj industriji postala je teža nego ikad – tvrdi Mijo Ćošković, predsjednik Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije. Nova pravila ugovaranja kupnje trupaca reguliraju, naime, isporuke na temelju prošle godine. Tko je lani kupio 5000 kubika trupaca, ove će godine moći ugovoriti 70 posto te količine, oni sa 5000 do 10.000 kubika – 50%, a oni sa 10.000 do 20.000 kubika samo 30 posto te količine. Sva ostala sirovina potrebna za rad morat će se kupovati na licitacijama i po cijenama koje će određivati tržište.

A cijena trupaca povećana je za 10 do 15 posto. Ćošković kaže da nova pravila Hrvatskih šuma očito nije pisao nitko tko se razumije u tehnologiju proizvodnje i stanje na terenu. – Ostane li tako, bojim se da drvnoj industriji prijeti gašenje. U najboljem slučaju može se očekivati znatan pad proizvodnje te otpuštanje i do 50 posto zaposlenih – uvjeren je Ćošković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije