Da je pršut izuzetno popularan suhomesnati proizvod, mogu to dokazati i domaći proizvođači koji već godinama kontinuirano povećavaju svoju proizvodnju. Kako inflacija utječe na tržište u Hrvatskoj i koliko bi cijene mogle rasti, pojasnio nam je u razgovoru izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta Ante Madir.
Proizvodnja pršuta se iz godinu u godinu povećava, koliko ih se godišnje u Hrvatskoj proizvede, a koliko ih se potroši? Pojedemo li, u konačnici, više domaćeg ili jeftinijeg uvoznog?
PREPUNA SPLITSKA RIVA
Gdje su te farme svinja u Dalmaciji? Izvorni dalmatinski pršut? U pršutu je samo vjetar hrvatski, čak i sol uvozimo a da o mesu niti ne započinjem raspravu odakle je. Nije korektno u istu kategoriju trpati stvarne izvorne hrvatske proizvode od hrvatskih svinja s onima gdje se to meso dovozi tko zna odakle. Za izvorne proizvode se treba jako potruditi, a one koji dolaze tko zna odakle je puno lakše "proizvesti".