Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Potpisan ugovor za ZLZ: Očekuju pet milijuna putnika godišnje

Početak gradnje novog terminala je siječanj 2013. godine i treba biti dovršen u roku od tri godine. Nakon toga počinje koncesija – rekao je zamjenik ministra Zdenko Antešić
11. travnja 2012. u 13:55 20 komentara 1 prikaza
ZAIC, potpisivanje ugovora (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

U Banskim dvorima potpisan je ugovor o koncesiji za Zračnu luku Zagreb. Potpisali su ga zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić i glavni izvršni direktor Zagreb Airport International Company Limited (ZAIC) Christophe Petit. Koncesiju su potpisali na 30 godina, a gradnja novog terminala stajat će 236 milijuna eura.

– Bez kune iz državnog proračuna uredit će se zračna luka u jedan regionalni centar i planira se povećanje broja putnika na pet milijuna godišnje – rekao je Antešić. Kaže da je planirani početak gradnje siječanj 2013. godine i nakon toga rok za gradnju 36 mjeseci, odnosno tri godine, a koncesija počinje nakon izgradnje.

– Ukupan koncesijski prihod koji se računa u idućih 30 godina iznosi milijardu i 940 milijuna eura ili prevedeno na današnju vrijednost 540 milijuna eura. Znači, realna vrijednost je 540 milijuna eura, ali kroz 30 godina to je taj iznos od milijardu i 940 milijuna eura – objasnio je Antešić.

Na potpisivanju ugovora bio je i premijer Zoran Milanović.

– Već 20 godina gledam kada će zagrebački aerodrom u Hrvatskoj postati i europski aerodrom. Bilo je u ovih 20 godina i važnijih stvari, ali činjenica je bila da smo, kada je u pitanju gradnja ovakve strateške infrastrukture, zaostali, ali nikad nije kasno, sada je pravo vrijeme. Riječ je o partneru s kojim Hrvatska već ima iskustvo u poslovanju na gradnji autoceste u Istri i to iskustvo je dobro. Ovo je velik projekt, važan za Hrvatsku i mi ćemo biti partneri – rekao je predsjednik Vlade.

– Uvjereni smo da će nova zagrebačka luka postati vrlo važnom platformom za čitavu Europu. Stavili smo se u zadatak zajedno s našim partnerom da budemo u službi hrvatske države i da ova zračna luka postane poveznica za kulturno, gospodarsko i svako drugo djelovanje. Vjerujem da je to moguće zato što potencijal zračne luke i geografski smještaj to omogućavaju. Naša ambicija je isto tako da od ZLZ-a stvorimo referentnu luku koja će jamčiti kvalitetu pružanja usluga. Mislimo da to možemo postići jedino tako što ćemo ukazati duboko poštovanje svima koji su nam pomogli da stvorimo taj alat koji će nam omogućiti izgradnju luke. Imamo puno posla, posla će biti i mi od toga ne bježimo – kazao je Pierre Graf, predsjednik Uprave ADP-a.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Vito:

    236.000.000 podijelimo na 30 godina i dobijemo 7.866.666,6 eura godišnje... To samo potvrđuje pripovjetku o jeftinom kupleraju za kojeg treba izgraditi luksuzni ulaz-izlaz...

  • Vito:

    Veleizdaja i dalje caruje...

  • budisvoj:

    Nazdravi pa prodaj,pa rasprodaj.DEJAVU.