Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Postignut dogovor: Deutsche banka platit će 7,2 milijarde dolara kazne zbog prodaje rizičnih vrijednosnica

"S obzirom na druge tužbe, još je prerano govoriti o podvlačenju crte kada su u pitanju sporovi iz prošlosti", napisao je izvršni direktor John Cryan.
18. siječnja 2017. u 13:44 1 komentara 318 prikaza
deutsche banka
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak da je s Deutsche bankom sklopilo nagodbu u sklopu koje se njemački zajmodavac zbog prodaje rizičnih hipotekarnih vrijednosnica obvezao platiti ukupno 7,2 milijarde dolara, što će ih u prvom tromjesečju stajati 1,2 milijarde dolara dobiti.

Iznos obuhvaća novčanu kaznu od 3,1 milijardu dolara i 4,1 milijarde dolara namijenjenih vlasnicima hipotekarnih kredita i lokalnim zajednicama za potrebe lakše otplate dugovanja odnosno financiranja cjenovno prihvatljivog stambenog zbrinjavanja širom SAD-a. DB će iznos od 4,1 milijardu dolara morati platiti kroz razdoblje od pet godina. 

Deutsche Bank Libor i euribor Deutsche bank dobila 2,5 milijardi dolara kazne zbog manipulacije kamatama

Iznos od 7,2 milijarde dolara trenutno je najveća kazna koju pojedinačna banka mora platiti zbog izdavanja rizičnih hipotekarnih vrijednosnica ali je i upola manji od početno traženog iznosa. DB je bio optužen da je obmanjivao ulagače, prikazujući vrijednosnice bazirane na hipotekarnim kreditima kao sigurno ulaganje. 

Urušavanje američkog tržišta nekretnina prouzročilo je globalnu financijsku krizu i američke vlasti otada nastoje utvrditi pravnu odgovornost banaka koje su izdavale rizične vrijednosnice bazirane na hipotekarnim kreditima.

U Deutsche Banku očekuju da će im dobit prije oporezivanja u četvrtom tromjesečju manja za 1,2 milijarde eura zbog nagodbe s američkim vlastima, objavio je u utorak izvršni direktor banke u poruci zaposlenicima.

"S obzirom na druge tužbe, još je prerano govoriti o podvlačenju crte kada su u pitanju sporovi iz prošlosti", napisao je izvršni direktor John Cryan.

"Unatoč tome, bližimo se našem cilju u sklopu kojeg se želimo koncentrirati na budućnost, umjesto da se uvijek iznova moramo vraćati u prošlost", kazao je Cryan.

Protiv Deutsche banke vode se još tri velika pravna spora, koja bi ih mogla puno koštati – na temelju sumnje u namještanje valutnih tečajeva, sumnje u nelegalno trgovanje dionicama u Rusiji, kao i sumnje da su prekršili američke sankcije prema Iranu i drugim zemljama.

Dosada su tri najveće američke banke postigle nagodbu s ministarstvom pravosuđa - Bank of America kažnjena je sa 16,7 milijardi dolara, JPMorgan Chase s 13 milijardi, a Citibank sa sedam milijardi dolara. U prosincu su američke vlasti pokrenule postupak i protiv britanske banke Barclays.

>> Banke prodale 16 mlrd. kuna loših kredita

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti