Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavanje

Posrnula Grčka zbog dugova rasprodaje državnu imovinu

George Papandreou
AFP
24.05.2011.
u 10:44

Kako bi smanjila veliki javni dug i spriječila mogućnost nastanka nove krize u eurozoni, vlada prodajom vrijedne imovine planira uštedjeti 1,6 milijardi eura.

Posrnula Grčka odlučila je, pod pritiskom ostalih zemalja članica Europske unije i tržišta, ubrzati privatizaciju imovine u državnom vlasništvu. Kako bi smanjila veliki javni dug i spriječila mogućnost nastanka nove krize u eurozoni, vlada prodajom vrijedne imovine planira uštedjeti 1,6 milijardi eura.

Iako vlada još nema konačan popis imovine koju će ponuditi na prodaju, zasad je poznato kako će novog vlasnika tražiti državni udjeli u najvećem grčkom telekomunikacijskom operateru OTE-u, operateru za električnu energiju PPC-u, lukama u Pireju i Tesalonikiju, Hellenic Postbanku, plinskom operateru DEPA-u, vojnom proizvođaču EAS-u, željezničkom operateru Trainose, operateru utrka ODIE-u te u kasinima blizu Atene.

Osim toga, već je najavljeno da će u 2012. i 2013. država prodati i monopolista za igre na sreću OPAP, te regionalne pomorske i zračne luke i autoceste u javno-privatnom partnerstvu, kao i do 21 posto udjela u atenskoj zračnoj luci.

Međunarodni zajmodavci Međunarodni monetarni fond, Europska središnja banka i Europska unija trenutno u Grčkoj rade redovitu tromjesečnu reviziju Grčke nakon koje će odlučiti o isplati nove tranše kriznog kredita od 12 milijardi eura. Taj novac ključan je za opstanak Grčke, jer bez njega bi ta posrnula zemlja vjerojatno bankrotirala, što je priznao i premijer George Papandreou.

 

Ključne riječi

Komentara 13

KR
kresh
12:00 24.05.2011.

Strašno je kako se ovdje novinar nestručno izražava, neznam na koji se način rasprodajom imovine štedi ???? Može se eventualno namaknuti neka sretstva za krpanje rupa!?!!

OD
oltar domovine
12:13 24.05.2011.

pa ne postoji ona izreka za badava:propala kao GRRCKA ili probao kao grcka hehe a kod nas ce biti propala hatska croatia tj:gradjanski hehe

OB
-obrisani-
11:02 24.05.2011.

- Da bi se Grci riješili duga moraju prodat svu imovinu i organe cjelokupnog stanovništva a i mi smo na dobrom putu da tako završimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije