Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Županije najspremnije 
za fondove EU

24.03.2018.
u 07:12

Za uspješnost je važna funkcionalna i fiskalna decentralizacija za koju se zalažemo, kaže župan Goran Pauk, predsjednik HZŽ-a

Županije su najspremnije za apliciranje na projekte europskih fondova i povlačenje novca iz tog izvora, poručio je šibensko-kninske župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, koji je bio domaćin prve regionalne konferencije posvećene ujednačenom razvoju svih dijelova Hrvatske, održane jučer u Šibeniku u sklopu Poslovnog uzleta Poslovnog dnevnika. Hrvatska zajednica županija već dugo ističe da je trenutni županijski sustav nešto na što trebamo biti ponosni i što treba čuvati.

Direktni pregovori

– Mogu slobodno reći da županijska administracija i županijske razvojne agencije stoje iza velike većine uspješno realiziranih projekata, ali uvijek možemo biti bolji i neka nam sjajni rezultati budu poticaj za dalje. U tome značajnu ulogu ima funkcionalna i fiskalna decentralizacija za koju se zalažemo, kao i bolja komunikacija s državnim strukturama. Na našem posljednjem sastanku s Vladom iznijeli smo želju da nas se maksimalno uključi u pregovore, pripremu i realizaciju u novoj financijskoj omotnici. Vjerujem da će ćemo u novoj financijskoj inicijativi biti involvirani i time izbjeći ranije probleme – istaknuo je župan Goran Pauk. U sljedećem financijskom paketu EU treba vidjeti što županije zaista trebaju i tim se potrebama nametnuti u pregovorima.

Problem s indeksacijom

– Uloga županija u tom procesu je priprema planiranja, odnosno dugotrajan i kompliciran proces u kojem nastaju krucijalni dokumenti bez kojih se zapravo ne može ništa. Teško da ćemo doći do situacije da samostalno pregovaramo s Europom, ali želimo razinu pregovora na kojoj se uvažavaju naše potrebe kako bismo realizirali naše prioritetne ciljeve– poručio je Pauk.

Pročelnik za gospodarstvo Zadarske županije Lovro Jurišić potvrdio je da se regionalni razvoj zaista može temeljiti na europskom novcu jer je to i namjena tih sredstava, ali da projekti trebaju biti kvalitetno isplanirani. –Splitsko-dalmatinska županija je poduzetnike i znanstveno-istraživačke institucije uključila u razvoj projekata koji će biti korisni u gospodarstvu, što je rezultiralo zapošljavanjem velikog broja doktoranda koji su ostali u Hrvatskoj i otvaranjem brojnih tvrtki – rekao je Anđelko Katavić, županijski pročelnik za gospodarstvo.

– Problem kod kandidiranja projekata iz razvojne strategije je i famozna indeksacija razvoja. Kandidiramo projekt iz Gorskog kotara, a kad podijelite s brojem stanovnika ta regija ima status gotovo kao New York, pa do sada zbog takvih primjera nismo mogli povlačiti novca koliko nam je trebalo – konkretizirao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Komentara 1

AN
antonelić
20:42 24.03.2018.

župani su spremni za potezanje ( kite marijanove ) ... župan komadina bi mogao potegnuti kožicu i žičaru na učki sa svojim jaranima marčapijašima ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije