Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske jele i smreke

Posarić: Proizvodnja se isplati, da imamo i više, sve bismo mogli izvesti

zoran posarić
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
11.12.2013.
u 14:15

Drvca iz križevačkog Abiesa krasit će domove Francuza i Nijemaca

Hrvati će uoči Božića okititi više od pola milijuna jela, smreka i drugih vrsta božićnih drvaca na kojima će trgovci i proizvođači obrnuti između 50 i 70 milijuna kuna. Dio tog “božićnog” kolača pripada i križevačkom Abiesu, koji će tržištu ponuditi oko 50.000 komada, dvostruko više nego lani.

Uzor im Danci

No većina dravca, oko 80 posto, i ove će godine krasiti domove Mađara, Rusa, Austrijanaca, Nijemaca, Belgijaca, Britanaca..., a prvi put i Francuza i Slovenaca, smije se vlasnik Abiesa Zoran Posarić, koji u tom biznisu tzv. urbanog šumarstva vidi i te kakvu priliku za posrnulo hrvatsko gospodarstvo. Hrvatske šume, koje gospodare polovicom kopnenog teritorija Hrvatske, čak dva milijuna hektara, lani su od svih “šumskih” biznisa ukupno uprihodile 2,1 milijardu kuna, dok je Dancima, primjerice, za polovicu te svote bilo dovoljno i 35.000 hektara, s kojih su izvezli čak 10 milijuna božićnih drvaca.

Abies je u željama skromniji. U idućih šest-sedam godina Posarić bi se zadovoljio i izvozom od oko 300.000 komada, koji bez problema mogu konkurirati austrijskim, njemačkim ili danskim borovima. No za takve projekte, iako imamo i vrhunske stručnjake, mehanizaciju i know-how, u Hrvatskoj poslovično nedostaje kapitala, ulagača i zemlje, najmanje 300 hektara. Banke, tvrdi Posarić, uglavnom ne žele financirati proizvodne djelatnosti u Hrvatskoj i radije se bave naplatom, kao uostalom i država.

Ove godine i u Bauhausu

No rast prihoda Abiesa iz godine u godinu dokaz su isplativosti proizvodnje. Prihodi su lani rasli i 40 posto, na 4,3 milijuna kuna, broj zaposlenih 100 posto, izvoz 800 posto, a neto dobit bila je oko pola milijuna kuna.

Nakon što su preklani prvi put izvezli samo 1000 drvaca obične i srebrne smreke na austrijsko tržište, brzo se pokazalo da već sada imaju proizvodnju koja je za domaće potrebe prevelika, a za EU ili Rusiju premala jer traže količine koje im samo jedan proizvođač ne može ponuditi. Stoga se u izvozu oslanjaju na partnerstvo s Dancima, koji su najveći proizvođač božićnih drvaca u Europi i najveći izvoznik. Drvca Abiesa, doznajemo, ove su godine hit i u hrvatskom Bauhausu, koji se dosad tradicionalno oslanjao na njemačke dobavljače, a dio izvoza posve će se sigurno vratiti i kroz druge trgovačke lance u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije