Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siva ekonomija

Za 34% građana varanje na porezu je OK

Marijan Sušenj/Pixsell, Ilustracija
20.06.2017.
u 15:43

Da građani trebaju pomoći državi u borbi protiv utajivača poreza, uvjereno je 77% građana iako zapravo sumnjaju da to ima efekta.

Varanje države je zlo, ali loša i skupa država dijelom ga opravdava. Takav se zaključak može iščitati iz rezultata istraživanja stavova građana o sivoj ekonomiji koje je za MasterCard napravila agencija Ipsos.

Iako se većina (87%) ispitanika slaže s potrebom borbe protiv sive ekonomije, jedan veliki dio (28%) vjeruje da su porezi već preveliki i da je njihovo izbjegavanje opravdano, a više od trećine (34%) uvjereno je da je za uspješno poslovanje ključno ne prijavljivati barem dio prihoda!

90 posto je svjesno da je izbjegavanje plaćanja poreza kriminal

Ne mogu se opravdati ni time da ne znaju što čine jer ih je 90 posto svjesno da je izbjegavanje plaćanja poreza kriminal. Većina ga povezuje sa zapošljavanjem “na crno” (85%), neregistriranim malim obrtima za kućne popravke (82%) ili neprijavljivanjem dijela prihoda.

Istraživanje je, osim u Hrvatskoj gdje je provedeno na 800 ispitanika, rađeno u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Rumunjsko i pokazalo je da većina građana smatra sivu ekonomiju negativnom pojavom.

U Hrvatskoj su građani većinom (74%) svjesni da zbog toga ostaje manje novca za javne usluge: obrazovanje, zdravstvo ili cestovnu infrastrukturu, čak 79 posto svjesno je da dovodi do nepoštene konkurencije, a 70 posto da negativno utječe na gospodarski rast.  

 

Komentara 15

Avatar indigo25
indigo25
19:06 20.06.2017.

jel i Todorić uračunat u tih 34%

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
16:52 20.06.2017.

Zamislite strahotu da su građani zbog ovrha i blokada dužni 42 milijarde kuna, a od tog iznosa glavnica duga iznosi samo 8 milijardi! Svi ostali troškovi (34 milijarde) predstavljaju kamate i raznorazne "nagrade" ovršnoj mafiji poput FINA-e, odvjetnika, sudaca, javnih bilježnika i sl. To znači da građani svoju glavnicu duga u stvarnosti moraju otplatiti pet puta. Trebamo li se onda uopće čuditi da 90% ljudi koji dođu u blokadu u njoj ostaju zauvijek? Sada će navodno doći do otpisa dugova. Još bi to možda povjerovali kad ne bi znali da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovič, ista osoba koje je svojedobno napisala Ovršni zakon! Recite mi sad ,ko tu koga zapravo vara ili lihvari??? HDZ podržava tu politiku i stvara akonske okvire za nju jer tako isami mogu lovit u mutnom na taj način.

OS
oszg
21:08 20.06.2017.

naravno da je u redu varati državu jer i ona vara nas sa gomilom parafiskalnih nameta među najvišim doprinosima na plaću , nema zaštite vjerovnika, na prevari predstečajnu nagodbu na krađi mirovina od 27 posto , služenje političara proračunskim novcem kao svojim privatnim bankomatom , a da pritom niko kune nije vratio jer nisu donesene kvazi pravomoćne presude i narod bi to sve trebao platiti ma kako da ne- šipak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije