Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anketa pokazala

Porez na kamate na ušteđevinu ne odobrava 29% građana

štednja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
06.10.2014.
u 10:47

Mišljenja građana o oporezivanju kamata na štednju su podijeljena

Vlada je krenula u provedbu mjera kojima je cilj smanjiti poreze temeljem rada, a oporezovati kapital. Među njima je smanjenje stope oporezivanja dohotka, uvođenje poreza na kamate na štednju, ali i poreza na nekretnine, početkom 2016. godine. Tim se mjerama želi i potaknuti veća potrošnja, koja bi svakako pridonijela i uspješnijem poslovanju hrvatskih tvrtki.

Porez na kamate na štednju izazvao je najveći interes javnosti pa je portal MojPosao istražio što građani misle o ovoj mjeri u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika. Iako nemaju ušteđevinu, porez na kamate na štednju ne odobrava 29% ispitanika.

"Donekle i podržavam takav porez, ali treba biti izrazito oprezan od koje granice krenuti s oporezivanjem", kazao je jedan od ispitanika. Drugi oblik ulaganja potražit će 27% ispitanika koji također ne podržavaju porez na kamate na štednju. I ovi ispitanici upozoravaju da bi trebalo odrediti granicu do koje se štednja neće oporezivati.

Porez na kamate na štednju odobrava 23% ispitanika koji kažu da treba poticati ulaganja, umjesto da novac leži u banci te napominju da se i brojni drugi oblici stjecanja dohotka oporezuju. Ovi ispitanici smatraju da je "štednja mrtvi kapital" te da "tko ima više, mora više i davati".

"Dohodak je dohodak. Trebalo bi izjednačiti oporezivanje dohotka od kapitala s dohotkom od rada", smatra jedan ispitanik, a drugi dodaje: ''I u drugim razvijenim zemljama kamata se oporezuje kako bi se potaknulo trošenje i samim time proizvodnja. Kod nas je ostalo jako malo proizvodnje, ali i to što je ostalo treba poticati.“ Iako načelno ne odobravaju ovu vrstu poreza, 17% ispitanika nastavit će sa štednjom.

"Slažem se s oporezivanjem štednje, ali ne iznosa manjih od 200.000 kuna“ i ''Novac predviđen za školovanje djece i dalje je sigurniji u banci nego u čarapi“, neki su od komentara.

>>5 'malih' stvari na koje nesvjesno trošimo mnogo novca

>>Štedionice nikad bolje, a država ukida poticaje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije