Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Porast izvoza EU-a u lipnju za 8,2 posto

Prve procjene europskog statističkog ureda pokazuju i da je vrijednost uvoza uvećana 8,4 posto, na 164,6 milijardi eura.
20. kolovoza 2018. u 06:55 1 komentara 150 prikaza
Ilustracija
Foto: Axel Heimken/DPA/Pixsell

Robni izvoz Europske unije (EU) u ovogodišnjem lipnju, prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata, dosegnuo je 171,5 milijardi eura, što je za 8,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Olaf Scholz stroža kontrola Njemačka najavila borbu protiv zlouporabe isplate dječjeg doplatka u inozemstvo

Prve procjene europskog statističkog ureda pokazuju i da je vrijednost uvoza uvećana 8,4 posto, na 164,6 milijardi eura. To znači da je EU u lipnju bilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 6,9 milijardi eura, za 300 milijuna eura veći nego u prošlogodišnjem lipnju, procjenjuju u Eurostatu. Usporedbe radi, u svibnju višak je iznosio 200 milijuna eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a uvećana je u lipnju za 5,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dosegnuvši 304,8 milijardi eura.

U prvoj polovini ove godine robni izvoz EU-a porastao je na godišnjoj razini 2,5 posto, na 956,8 milijardi eura. U tome je razdoblju vrijednost uvoza uvećana 2,8 posto, na 960,7 milijardi eura.

Angela Merkel i Vladimir Putin Silvije Tomašević Pritisak Vladimira Putina na Europsku uniju

Time je u bilanci robne razmjene EU-a sa svijetom u prvoj polovini ove godine iskazan manjak od 3,9 milijardi eura, više nego trostruko veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Vrijednost robne razmjene untar Unije uvećana je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 1.765 milijardi eura.

Izvoz DZS Izvoz u prvih šest mjeseci 2 posto veći, uvoz 5,5 posto

Uvoz u eurozonu rastao snažnije od izvoza

Eurozona je u lipnju izvezla robu ukupne vrijednosti 198,6 milijardi eura, što je za 5,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Robni uvoz uvećan je 8,6 posto, na 176,1 milijardu eura. To znači da je višak u robnoj razmjeni eurozone sa svijetom u lipnju smanjen 12,5 posto na godišnjoj razini, kliznuvši na 22,5 milijardi eura. U svibnju je taj višak iznosio 16,5 milijardi eura.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci, pak, vrijednost robnog izvoza eurozone porasla je za 3,1 posto, na 1.124 milijardi eura. Uvoz je uvećan 3,8 posto, na 1.024 milijardi eura.

geostrateške igre EU shvatio – ne proširi li se na zapadni Balkan, preuzet će ga Kina, Rusija i Turska

Time je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom u prvoj polovini ove godine iskazala višak od 100,7 milijardi eura, za tri milijarde eura manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Oneill
    Oneill:

    Oni u EU koji kurs € proizvode i izvoze i zarađuju mi osobno nemamo ništa od toga mi smo gubitnici gubimo i na waluti € koji vaki niski kurs sve ono što mi kupimo je za nas skupo.