Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko želi poticaje

Vlada vraća obvezu članstva u Poljoprivrednoj komori

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
16.03.2018.
u 21:30

Nakon ukidanja obveze 2012. članstvo u Komori znatno se osulo, zbog čega je izgubila reprezentativnost pred tijelima države, ali i EU

Prihvati li Sabor prijedlog koji mu je s jučerašnje sjednice uputila Vlada, poljoprivrednici koji i ubuduće namjeravaju dobivati državne ili poticaje iz EU morat će se učlaniti u Poljoprivrednu komoru.

Obvezno članstvo u Komori ukinuto je 2012., nakon čega je Komoru napustilo znatan broj članova. Danas ih je učlanjeno oko 1000, od čega je 80 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok 20 posto članstva čine organizacijski oblici poput obrta, trgovačkih društava i slično. Prema podacima koje je Vlada navela u obrazloženju prijedloga izmjena Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, u upisniku je manje od 0,6 posto poljoprivrednika, zbog čega Komora ne može ispuniti zakonske zadaće, prije svega prikupljanje stavova i zastupanje interesa poljoprivrednika prema resornom ministarstvu i drugim tijelima državne uprave.

– Ukidanje obaveznog članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori rezultiralo je znatnim osipanjem članstva. Reprezentativnost Komore, koja je i članica asocijacije europskih komora i kao takva sudjeluje u kreiranju poljoprivredne politike na razini EU, zato više nije vjerodostojna pa je nužno vraćanje obveze članstva kako bi Komora imala vjerodostojnost u zastupanju interesa hrvatskih poljoprivrednika u EU – objasnio je na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

U upisniku koji vodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi ukupno je 164.458 poljoprivrednika, a dominiraju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njih čak 159.191.

– Međutim, OPG-ovi nemaju jednak položaj kao poljoprivrednici registrirani kao obrt ili trgovačko društvo, koji su obvezno članovi obrtničke ili gospodarske komore, kroz koje zastupaju svoje interese, ali ne i interese svih poljoprivrednika u našoj zemlji – stoji u obrazloženju zakona. Vlada upozorava i kako nijedna od oko 1300 poljoprivrednih udruga nije u stanju interesno obuhvatiti sve poljoprivredne proizvođače pa je i to jedan od argumenata kojima pravdaju odluku o vraćanju obveze članstva u Komori.

Za funkcioniranje Hrvatske poljoprivredne komore do ponovne naplate obvezne članarine, koja će statutarnim izmjenama osigurati Skupština Komore, u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano je tri milijuna kuna, navela je Vlada. 

Komentara 5

TH
than
12:12 17.03.2018.

Ocito se Slavonija ne ispraznjava dovoljno brzo pa to treba jos malo ubrzati...

BL
bljak007
00:22 17.03.2018.

Namet poljoprivrednicima.

JK
ja-kan
07:32 17.03.2018.

Još jedna proiseljenička mjera !!! Obvezna članarina služi samo da se plate uhljebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije