Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvni sektor

Političarima puna usta izvoza, no finalna proizvodnja se ne potiče

'poslovni-181208-virovitica \\u0327 - direktor ivan slamic, svi putevi tvina vode u europu snimio dsantosi'
'dsantosi'
26.12.2010.
u 18:06

Izvoznicima nužna konkretna potpora, a drvna industrija pokazala velik izvozni potencijal i žilavost

Iako je političari, zbog minimalne pozitive, sve češće nazivaju izvoznom perjanicom, drvna industrija i dalje je industrija drugog ili trećeg reda. S nagomilanim teškoćama u sektoru ne samo da se neće oporaviti dogodine već će drvoprerađivačima s nagomilanim teškoćama u sektoru za to trebati i dva desetljeća.

Konsolidacija sektora

Na domaćem je tržištu svaka proizvodnja, pa tako i prerada drva, neodrživa, a ni izvoz, kojemu se okrenula većina tvrtki, ne isplati se jer se ne potiče proizvodnja finalnih proizvoda, nema lobija i nema potpora za izvoznike koji su i dalje prepušteni samo sebi, ogorčeni su drvoprerađivači. U 2011. očekuje se konsolidacija sektora kojom bi se ta grana gospodarstva pokušala vratiti na pozicije iz 2008., kada je hrvatski drvni izvoz iznosio milijardu dolara. No zbog niza ograničenja koja proizlaze iz loše gospodarske klime, daljeg procesa deindustrijalizacije te nepostojanja nacionalne izvozne strategije, u dvije godine u krizi je podijeljeno 8500 otkaza u drvnoj industriji i zatvorene su brojne tvornice, a prihodi sektora pali su 25, a izvoza 29 posto. U prvih devet mjeseci 2010. izvoz pak ponovno raste, 11 posto, ali ne zbog izlaska RH iz krize nego zbog rasta zapadnih ekonomija.

Ivan Slamić, direktor virovitičkog TVIN-a, koji zapošljava više od 1000 radnika, tvrdi da je glavnina industrijskih problema u monetarnom i fiskalnom području. Tvrtka poput TVIN-a, koja 99% izvozi, i godinama uspješno surađuje sa švedskom Ikeom, u krizi se posve okrenula stranim tržištima. No tu se suočava sa snažnom konkurencijom čije matične zemlje za izvoznike vode povoljnu monetarnu politiku, poput Poljske koja je devalvirala zlot, ili Kine koja je prema juanu vrlo osjetljiva i taktična jer se baš na krilima izvoza i potpore izvoznicima gradi kineski dvoznamenkasti rast.

Potpora od države

– Izvoznicima treba pružiti konkretnu potporu jer devize će nam biti sve potrebnije, a upravo je drvna industrija pokazala velik izvozni potencijal i veliku žilavost – kaže Slamić.

– Država drži u svojim rukama 95% inputa koji su proteklih godina poskupljivali od 30 do 50%. Kakva je to politika potpore izvozu – pita Mirko Jakovčić iz tvrtki Javor-TPS. Garešnički Brestovac je pak od 876 radnika otpustio njih 456 da bi sačuvao poslovanje i dio inozemnih kupaca koji su ostali vjerni proizvodima tvrtke. Samo njihovo otpuštanje stajalo je državu oko 15 milijuna kuna, ali nije, tvrde, poduzela nikakve mjere kako bi to spriječila.

a S obzirom na to da se izvoznici u drvnoj industriji bave stranim tržištima, u Hrvatskoj se smanjuje uvoz namještaja, ali sve je raširenija i lošija kvaliteta tog namještaja.

Prema podacima Euroinspekt-drvokontrole, 90 posto ispitanog dječjeg namještaja nije udovoljilo ispitivanjima.

Zbog toga se i sve češće postavlja pitanje ne postaje li naša zemlja odredište za "bofl" robu, koja u krizi pronalazi lak put do kupaca na domaćem tržištu.

S druge strane, domaći izvoznici u drvnoj industriji moraju ispuniti mnoge standarde i certifikate pri izlasku na tržišta Europske unije.

Komentara 10

UK
Ugo Kajvez
19:17 26.12.2010.

J*b* se političarima (bandi lopovskoj) za hrvasku državu i narod .......... bitno im se ulizavati strancima - EU .........

Avatar comparator
comparator
18:41 28.12.2010.

Zabraniti uvoz iz Kine koja je inaće leglo komunističke diktature.Tim jadnim ljudima oduzeta su sva ljudska prava.Nama samima samo je takav uvoz nož u leđa kvaliteti i lojalnoj konkurenciji.

Avatar superhik74
superhik74
19:57 26.12.2010.

A sto ce izvoziti? Maglu koju u Hrvatskoj proizvodimo u velikim kolicinama nitko nece kupovati. Izgleda da je ljudima dosta i njihove magle, zasto bi uvozili onu balkansku. U nas cvijeta robovlasnistvo i prostitucija. Tesko da ce se drzava od toga moci obogatiti. Tako su se obogatili samo naki pojedinci uglavnom useljenici iz BiH-a, koji su ovdje nasli Eldorado za svoje mutne poslove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije