Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Poduzetnik Nebojša Šaranović sada želi otkupiti udjele u Kraš ESOP-u

Od idućeg tjedna u kupnju dionica na burzi može se uključiti i Pivac jer istječe obvezna javna ponuda
21. studenoga 2019. u 11:32 0 komentara 518 prikaza
Nebojša Šaranović, srbijanski poduzetnik
Foto: Kappa Star
Pogledajte galeriju 1/3

Srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović koji stoji iza ciparske tvrtke Kappa Star Limited u dionice Kraša uložio je 45 milijuna eura, čime je stekao manjinski udjel od 25,64 posto. Pritom je dionicu konditorske tvrtke podigao s početnih oko 382 kune na konačnih 1050 kuna. Ipak, nakon nekoliko tjedana na tržištu kapitala zamrla je trgovina dionicama pa je Šaranović, koji nije uspio u namjeri da u kratkom vremenu zavlada tvrtkom, smislio novu taktiku. U srijedu je, naime, tvrtki Kraš ESOP, koja okuplja zaposlenike tvrtke koji posjeduju dionice, poslao ponudu za otkup vlastitih poslovnih udjela.

Kraš stekao 21,18 posto udjela Šaranović u dionice Kraša uložio najmanje 280 milijuna kuna

Prodano samo 1 posto dionica

Međutim, Kraš ESOP, koji posluje kao društvo s ograničenom odgovornošću, nema vlastitih poslovnih udjela, odnosno trezorskih dionica. Ima ih Kraš d.d., i to pet posto od ukupnog broja izdanih dionica kompanije, ali sve dionice Kraš ESOP-a su u vlasništvu udjelničara u tvrtki.

Šaranović je u medijima pojasnio da nudi udjelničarima 130 tisuća kuna po udjelu u Kraš ESOP-u. To pak znači da po dionici nudi oko 869 kuna, što je puno manja cijena od one koja se može postići na burzi. Slična je prosječnoj cijeni po kojoj je Šaranović kupio dionice Kraša jer ih je u prosjeku plaćao po nešto više od 850 kuna.

Međutim, ni u tom slučaju on ne može steći udjele jer društveni ugovor Kraš ESOP-a zabranjuje da udjele posjeduje itko osim radnika Kraša. Tako je ponovno u situaciji da vlasništvo mora nastaviti stjecati na otvorenom tržištu, na kojem je promet u posljednja dva tjedna potpuno usporio. U srijedu je, primjerice, trgovano sa samo 1245 dionica Kraša, a od početka mjeseca trgovano je s manje od 16 tisuća dionica, što čini samo jedan posto ukupnog broja izdanih dionica tog konditora. Cijenu od 1050 kuna po dionici Šaranović drži više od mjesec dana, ali na nju nema jakog odziva s obzirom na to da su se vlasnici najtraženije dionice na Zagrebačkoj burzi pomamili zbog jakog trenda rasta cijene pa sada traže i do 1500 kuna po dionici.

Kraš preuzimanje dionica Uprava Kraša smatra ponudu MI braća Pivac niskom

Idući tjedan situacija će se dodatno “zaigrati” jer će isteći obvezna javna ponuda najvećeg pojedinačnog dioničara, Mesne industrije braće Pivac. Podsjetimo, Pivci su dioničarima ponudili cijenu od 430 kuna po dionici.

Kraš povećao zaradu i prihod

Istekom javne ponude i Pivci mogu kupovati na otvorenom tržištu, pa bi Šaranović mogao dobiti konkurenciju. Mnogi na tržištu su to što je Šaranović tako agresivno kupovao dionice podižući im cijenu ocijenili kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja, ali Šaranović tvrdi da u ponudi 2,5 veće cijene od one kojom se trgovalo na tržištu nema ničega neprijateljskog.

Pretpostavljalo se i da je u pozadini dogovor Kappa Star Limiteda s Pivcima ili Kraš ESOP-om, ali vrijeme je pokazalo da se dva dioničara koja zajedno posjeduju više od polovice dionica s pravom glasa čvrsto drže svoje pozicije. Pivci su u više navrata isticali da podržavaju radničko dioničarstvo te da su skloni poticati njegov razvoj, kao i donositi strateške odluke zajedno sa svojim partnerom. Kako će se rasplesti priča s vlasništvom u Krašu ostaje za vidjeti, ali je očito da Šaranović mora stati na loptu i pokušati pronaći suglasje s ostalim dioničarima. Kraš je najveća domaća konditorska industrija, a u prvih devet mjeseci povećala je i prihode i zaradu u odnosu na 2018. Imala je neto dobit od 18,5 milijuna kuna uz konsolidirane prihode od 704,3 milijuna kuna.

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.