Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Podravka i Ingra refinanciraju dug na tržištu kapitala

igor oppenheim
Renato Branđolica
29.01.2010.
u 07:36

Igor Oppenheim potvrdio nam je da u ponedjeljak izlaze s tranšom vrijednom 250 milijuna kuna, kojom bi se i refinancirala tranša zapisa od oko osam milijuna eura koja stiže na naplatu u ožujku. Plan Podravke je da se veći dio duga refinancira prikupljanjem novca na burzi kako bi se na taj način i vidjelo kako investitori vrednuju tu kompaniju

Podravka odlučuje o zatvaranju dugova, prije svega tranše komercijalnih zapisa vrijedne 18 milijuna eura koja na naplatu dolazi 9. veljače. Plan je da se veći dio duga refinancira prikupljanjem novca na burzi kako bi se na taj način i vidjelo kako investitori vrednuju tu kompaniju, a 10 posto duga, koji uključuje i onaj po mjenici, vratilo bi se iz vlastitih sredstava.

Ingra je priopćila preko Zagrebačke burze da kreće u poslovno i financijsko restrukturiranje koje uz ostalo uključuje i izlazak na burzu s novom tranšom komercijalnih zapisa. Igor Oppenheim potvrdio nam je da u ponedjeljak izlaze s tranšom vrijednom 250 milijuna kuna, kojom bi se i refinancirala tranša zapisa od oko osam milijuna eura koja stiže na naplatu u ožujku. Uskoro na iskup dolaze i tranše komercijalnih zapisa Konstruktora i Zagreb Montaže.

U Zagreb Montaži potvrđuju da će uspjeti iskupiti cijelu tranšu od 15 milijuna kuna. Bez obzira na probleme u građevinskom sektoru, u toj tvrtki kažu da je dobra okolnost što su većim dijelom orijentirani na strana tržišta. Magma je jučer s uspjehom iskupila 7. tranšu komercijalnih zapisa od 60,1 milijun kuna. Dio te tranše već je iskupljen potkraj prošle godine, a ostatak povećanjem postojeće 10. tranše komercijalnih zapisa te izdanjem nove, 13. tranše. Sudionici tržišta smatraju kako je situacija s komercijalnim zapisima mnogo bolja nego u posljednja dva tromjesečja prošle godine.

– Znatno je povećana likvidnost bankarskog sustava, što je pridonijelo drastičnu padu kunskih kamatnih stopa i smanjenju depozita investicijskih fondova kod banaka, koji su nadomješteni ulaganjem u trezorske zapise Ministarstva financija. Prinosi su na trezorske zapise pali, a očekuje se i daljnji pad, što povećava atraktivnost komercijalnih zapisa – kaže Igor Noršić, predsjednik uprave ICF Investa.

U Erste banci dodaju da visoka likvidnost bankarskog sustava pokazuje kako se dio izdanih tranši komercijalnih zapisa može refinancirati i kreditnim aranžmanom te tvrde da se o problemu refinanciranja ne može govoriti na razini cijelog sustava, nego o tome ovisi poslovanje pojedine tvrtke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije