Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon “Operacije Spice” Koprivničani razmišljaju drukčije nego prije 12 godina

Podravci bi novog “gazdu” dočekali crvenim tepihom

Podravka
Josip Maljak/Pixsell
30.11.2009.
u 19:15

Svima je važna razina gospodarske aktivnosti i razina zaposlenosti. Danas bi ponuda za preuzimanje Podravke bila dočekana ružinim laticama.

Kada je 1997. godine Agrokor bacio oko na Podravku, u Podravini je umalo izbio ustanak. Na noge su se digli svi: radnici, sindikati, lokalna uprava, branitelji, građani... Ivica Todorić prozvan je neprijateljem koji jeftino želi otuđiti plod i muku generacija koje su stvarale koprivničku prehrambenu kompaniju.

Afera otvorila oči

Danas bi ponuda za preuzimanje Podravke bila dočekana ružinim laticama, a novi “gazda” crvenim tepihom. Što se dogodilo u tih 12 godina? Odgovor je jednostavan: razotkrivena je “Operacija Spice”! Pod krinkom borbe protiv neprijateljskog preuzimanja poslovodstvo je, uz politički patronat, mešetarilo Podravkinim novcem i dionicama i ostavilo repove koji su ozbiljno ugrozili tekuće poslovanje. I najvećim lokalpatriotima to je, čini se, otvorilo oči.

Većina Koprivničana s kojima smo ovih dana razgovarali o tome kako će se postaviti dođe li na stol ponuda o kupnji Podravke, složno su ustvrdili da im je svejedno tko je vlasnik sve dok se njome upravlja pošteno i transparentno.

– Pitanje vlasništva bit će sve manje bitno. Važne su dvije stvari, i to razina Podravkine gospodarske aktivnosti i razina zaposlenosti. Dođe li do kakve ponude za kupnju, zanimat će me samo njezin sadržaj, odnosno kakva je vizija razvoja Podravke u njemu razrađena – kazao je Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

– Važno je da Podravka dobije vlasnika, tek onda može početi normalno funkcionirati. Čim je nešto zajedničko, svatko grabi koliko hoće – slaže se povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar.

– Vlasnik? Da! Bit će bolje nego da upravlja država – potvrđuje bivši dekan zagrebačkog PMF-a, dr. Dragutin Feletar.

– Ne bih tu puno miješao emocije – poenta je u tome da ljudi bolje žive, a sigurno je da bi bilo bolje kad bi došao pravi gazda – domeće koprivnički akademski slikar Željko Mucko. Slični su odgovori i kad se ljude pita treba li Podravka ostati u rukama domaćega kapitala. Slikar naive Milan Generalić, recimo, misli da nije bitno je li koprivnička kompanija u hrvatskom ili stranom vlasništvu, ali smatra da bi pri njezinoj prodaji pravo glasa trebalo imati i lokalno stanovništvo, koje je sudjelovalo u njezinu stvaranju.

Radnici uglavnom šute

– Možda bi bilo bolje da je u rukama domaćih vlasnika, ali ako takvih nema... Najvažnije je da to bude kapital koji se već dokazao da zna dobro raditi – kaže dr. Feletar. Još je otvoreniji župan Koren, koji je najave nekih domaćih kompanija da su spremne preuzeti Podravku već dočekao na nož.

– Koji to domaći kapital može kupiti Podravku, recite gdje je? – pita on. A što kažu Podravkini radnici, koji bi 1997. godine odmah stupili u štrajk da je Todorić uspio u svome naumu? Uglavnom šute, zabrinuto vrte glavom i više nikome ne vjeruju. Naslušali su se priča o tome da je Podravka 2007. godine, nakon “Marinčeve ere”, vraćena Podravcima i da će Podravci sada njome pošteno i racionalno upravljati. Te su im priče pričali upravo oni koji sada leže u istražnom zatvoru.

Ključne riječi

Komentara 6

SK
skay
19:50 30.11.2009.

Tko su uopće vlasnici Podravke?

JA
Jaane
19:40 30.11.2009.

Dakle, dragi moji sugrađani, dobro jutro!

DU
Deleted user
20:04 30.11.2009.

zašto se sad ne oglašava i gdje se skriva , slavni UBIDUR ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije