Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezne obveze

Po lakoći plaćanja poreza 36. u svijetu

porezna prijava
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
24.11.2014.
u 08:42

Nazadovalo se, pak, po broju sati koje poduzeće treba potrošiti za ispunjavanje poreznih obveza

Po jednostavnosti plaćanja poreza za mala i srednja poduzeća, koju redovito analiziraju Svjetska banka i PricewaterhouseCoopers, Hrvatska je i dalje relativno dobro pozicionirana zemlja, no u usporedbi s prethodnom godinom nije ostvarila znatniji pomak.

Prema najnovijem istraživanju “Paying Taxes 2015.”, od 189 zemalja svijeta Hrvatska zauzima 36. mjesto. Godinu prije bila je 34., a usporede li se podaci koji se analiziraju, a riječ je o broju uplata svih poreza poduzeća, vremenu potrebnom za ispunjavanje poreznih obveza te udjelu svih poreza u ukupnoj dobiti poduzeća, odnosno ukupnoj poreznoj stopi, Hrvatska je pomak ostvarila samo prema posljednjem kriteriju. Ukupna je porezna stopa sa 19,8 posto u godinu dana smanjena na 18,8 posto, pri čemu se smanjenje bilježi u davanjima za rad, koja su sa 17,9 smanjena na 17,1 posto udjela u ukupnoj dobiti.

Nazadovalo se, pak, po broju sati koje poduzeće treba potrošiti za ispunjavanje poreznih obveza, pa je umjesto 196 sati u proteklih godinu dana taj broj povećan na 208 sati. U EU je, u prosjeku, potrebno utrošiti 32 sata manje. Ukupno gledajući, najlakše je tvrtkama plaćati poreze u Kataru, a najteže u Boliviji i u Venezueli.

>> Snizite naknade za terase i smanjite nam porez na potrošnju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije