Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selectio

Po broju žena u upravama Hrvatska sa 16.3% zaostaje 4% za EU prosjekom

poslovna žena
Foto: Thinkstock
04.05.2015.
u 10:52

Intrigira podatak da Hrvatska ne zaostaje puno za Njemačkom čiji je indeks 16,6%

Vodeća agencija u Hrvatskoj za potragu menadžera i savjetovanje u ljudskim resursima Selectio počeo je računati ZSE indeks žena kako bi prikazao udjel žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, a uključuje 25 najznačajnijih tvrtki na Zagrebačkoj burzi. Lani je udjel žena u upravama društava bio 16,3%.

- Izračunom ZSE indeksa udjela žena u upravama tvrtki u indeksu CROBEX cilj nam je pratiti trend iz godine u godinu i uspoređivati situaciju u Hrvatskoj s ostalim europskim zemljama. Nekoliko globalnih istraživanja je pokazalo da tvrtke s većim udjelom žena u Upravama postižu bolje rezultate. Nadamo se da će ovaj indeks potaknuti organizacije da kreiraju strategije kojima će promovirati žene u top menadžmentu kako bi povećali svoju konkurentnost - izjavila je Ana Miletić, voditeljica projekta Certifikat Poslodavac Partner.

Foto: izvor: The Female FTSE Board Report 2015

U usporedbi s europskim zemljama Hrvatska zaostaje 4 postotna poena u broju žena u upravama, prema izvoru The Female FTSE Board Report 2015 Najviše žena u upravama je u Norveškoj (čak 38,9%) te Finskoj (32,1%), Francuskoj (28,5%) i Švedskoj (27,5%). Intrigira podatak da Hrvatska ne zaostaje puno za Njemačkom čiji je indeks 16,6% te da je po broju žena u upravama iznad Austrije (10,7%), Luksemburga (8,9%) i Švicarske (13,9%).

Udjel žena u upravama je u deset godina, od 2005.-2014. porastao skoro 5 postotnih poena. Ipak, velik utjecaj ima i negativna stagnacija u posljednje tri godine. I po trendu rasta zaostajemo za Europom koja u posljednjih deset godina raste bržom stopom. Najveći skok u broju žena u upravama bilježi Francuska (22,5 %.), a najmanji Austrija (3,7 %).

>> Kako sam pobijedila u muškom svijetu

Komentara 1

FR
fred70
13:24 05.05.2015.

Nemam apsolutno nista protive zena u upravi, ali regulirati taj broj zakonski i odrediti neki minimalni postotak je cista idiotarija koja ne koristi nikome, a najmanje zenama. U zemljama gdje je to na silu, zakonski regulirano, su i zene same ustvari protiv toga, jer nece da ih se smatra nekim postotkom koji mora biti zadovoljen, nego to hoce postici radom i trudom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije