Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

PIK Vrbovec u novu tvornicu i pogone uložio više od 250 mil. kn

Najveća mesna industrija u regiji i četvrta prehrambena industrija u Hrvatskoj po prihodima, u ovoj godini očekuje povećanje prihoda za 15%
05. rujna 2012. u 12:42 6 komentara 490 prikaza
pik
Foto: PIK

U PIK Vrbovcu danas su otvoreni tvornica za proizvodnju trajnih salama, novi pogon za narezivanje i pakiranje mesnih prerađevina te novo skladište gotove robe, ukupne vrijednosti više od 250 milijuna kuna. Prema riječima predsjednika uprave Mate Štetića, time je u PIK-u Vrbovec zaokružen investicijski ciklus u kojega je od 2005., otkako je ta kompanija ušla u sastav koncerna Agrokor, do danas uloženo više od milijarde kuna.

– Ove investicije predstavljaju krunu strateških ulaganja u PIK Vrbovec. Suvremena tehnologija kroz automatizaciju pojedinih proizvodnih procesa omogućuje nam poslovanje. Povećanje proizvodnih kapaciteta otvara nam vrata za daljnje jačanje pozicija na domaćem tržištu, ali i mogućnosti za veći plasman PIK-ovih proizvoda u inozemstvo. Ulaganje u nove kapacitete omogućilo je zapošljavanje dodatnih 95 djelatnika te PIK Vrbovec danas zapošljava 1750 djelatnika – kazao je Štetić ističući kako će novi kapaciteti najmodernije tvornice u regiji PIK Vrbovcu omogućiti jačanje pozicije na domaćem i regionalnom tržištu te u budućnosti otvoriti vrata novim stranim tržištima.

Najveća mesna industrija u regiji i četvrta prehrambena industrija u Hrvatskoj po prihodima u ovoj godini očekuje povećanje prihoda za 15%, na 2 milijarde kuna, dok je 2005. ostvarivala 250 mil. kuna prihoda. Tržišni udjel PIK-a je 40 posto, dok u izvozu PIK ostvaruje 170 milijuna kuna, a u očekivanju je izvozne dozvole za Rusiju.

– Kada smo 2005. godine preuzeli kompaniju, prerađivali smo 8000 tona mesa, a danas prerađujemo 75.000 tona. Do pozicije tržišnog lidera došli smo, između ostalog, investirajući u najsuvremenije tehnologije koje su preduvjet bilo kakve konkurentnosti na europskom tržištu.

Pogon koji danas otvaramo ogledalo je naše strategije – rekao je izvršni potpredsjednik Agrokor koncerna Mislav Galić.

U Agrokoru ističu kako je tvornica u Vrbovcu s vrhunskom tehnologijom jedna od najsuvremenijih takve vrste, kakve se nalaze u samo tri zemlje zapadne Europe, među kojima je danas i Hrvatska. Novim ulaganjima u pogonu za narezivanje i pakiranje mesnih prerađevina povećani su kapaciteti sa 350 na 1500 tona, a skladišni kapaciteti s 400 na više od 1000 tona i 3300 paletnih mjesta.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • -obrisani-:

    Lipo ime mate, a preružno prezime štetić (velika šteta) uz sve ostalo ne može biti nikako dobro.

  • gensher:

    Malo i dobrih vijesti. Hvala dragom Bogu.

  • kreont:

    Ovo bi sada valjalo prodat nekom strancu.