Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Pevec se vraća u Koteks iz kojega ga je potjerao Kerum

Zna i Kerum da je od praznih poslovnih prostora u splitskom Koteksu koji gomilaju gubitke bolji novi Pevec u stečaju koji sva svoja tekuća zaduženja plaća na vrijeme, a lanjsku je poslovnu godinu završio i s malom dobiti
17. ožujka 2011. u 12:45 0 komentara 5 prikaza
'pevec_pxl_unu_160311'
Foto: ''

Do stečaja s preustrojem još broje sitno, uvjereni su u Pevecu, tako da se sutra ponovno otvara i dvanaesti centar iz nekadašnjeg carstva Višnje i Zdravka Peveca – i to u Kerumovu Koteksu, koji je Pevecu zbog nagomilanih dugova prvo zatvorio svoja vrata, a potom, kad se zahuktala priča s novim otvaranjima, i sam pozvao natrag. Zna, naime, i Kerum da je od praznih poslovnih prostora u splitskom Koteksu koji gomilaju gubitke bolji novi Pevec u stečaju koji sva svoja tekuća zaduženja – od radnika do poreza i dobavljača – plaća na vrijeme, a lanjsku je poslovnu godinu završio i s malom dobiti.

Dvostruki prihod u 2011.

U prilog činjenici da je tvrtka na dobrom putu oporavka svjedoči i sve veći interes domaćih i stranih dobavljača koji su zainteresirani za plasman svoje robe, kažu u Pevecu. Od oko 850 starih dobavljača vjerovnika, s novim je Pevecom njih 350 s oko 3500 radnika, a nakon napetosti s obiju strana i međusobnog optuživanja kako upravo druga strana opstruira daljnje poslovanje Peveca, o čemu ovisi planirani stečaj s preustrojem, RBA i Pevec Zagreb samo što nisu potpisali ugovor o Pevecovu centru Jankomir.

Već je, naime, dogovoreno da će Pevec Zagreb tražbine RBA Zagreb i Maribor u vrijednosti 90 milijuna kuna namiriti nekretninom u Jankomiru, koji čini četvrtinu ukupnog prometa Pevec grupe, a u utorak je RBA iz Peveca proslijeđen i konačni nacrt mogućeg sporazuma prema kojemu bi ta banka Pevecu na ime potraživanja nekretninu u Jankomiru nakon preuzimanja dala u 10-godišnji leasing s mogućnošću produljenja na još 10 godina, doznajemo od Darka Šketa, stečajnog upravitelja Peveca Zagreb.

Sve to, naravno, dodaje on, mora odobriti i odbor vjerovnika Peveca u stečaju. No, procijenjeno je, tvrdi on, da će Pevec, koji već u ovoj godini planira 712 milijuna kuna prihoda, moći otplaćivati sve eventualne rente, zakupe i leasinge, budući da će i ostalim bankama, koje zajedno s RBA potražuju oko 870 milijuna kuna ili polovicu ukupnog duga Pevec grupe, ponuditi sličan model otplate.

U Splitu 61 radnik

Nekretnine su se, naime, pokazale prevelikim teretom i obvezom za novo društvo, kojemu je u interesu da i dalje posluje, o čemu ovisi sudbina oko 900 Pevecovih radnika te oko 400 sadašnjih dobavljača. Plan stečaja s preustrojem, koji podrazumijeva da se tražbine dobavljača vjerovnika pretvore u vlasničke udjele u Pevecu, mogao bi tako, nada se Šket, biti gotov već početkom idućeg mjeseca i ići na prvo čitanje pred stečajnog suca. U splitskih 5000 kvadrata koji se sutra otvaraju bit će, doznajemo, zaposlen 61 radnik, od toga čak 60% starih.

Pevec lani ostvario ukupne prihode od 35

Pevec lani ostvario ukupne prihode od 350 milijuna kuna

Novootvoreni Pevecovi centri u lanjskoj su godini imali prihod od oko 350 milijuna kuna, uz skromnu dobit. Od ukupnih potraživanja u Pevec grupi od oko 1,7 milijardi kuna, oko 870 milijuna kuna, podsjetimo, potražuju banke, 650 milijuna kuna dobavljači, 38 milijuna radnici, a 140 milijuna kuna država. Centar u Jankomiru, koji će preuzeti RBA, vrijedi oko 90 milijuna kuna, dok su sve Pevecove nekretnine procijenjene na oko 1,1 milijardu kuna.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.