Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetska tranzicija Hrvatske

Petrol ulaže 17 milijuna eura u tri sunčane elektrane

storyeditor/2022-02-21/66824.jpg
22.02.2022.
u 15:45

Od 2021. posjeduju 200 benzinskih crpki u Hrvatskoj

Dok cijene energenata lete u nebo, a politička nestabilnost u odnosima Rusije i Zapada prijeti dugotrajnijom energetskom krizom, vlastiti energetski resursi, ponajprije oni u obnovljivim izvorima, pouzdana su dobitna kombinacija. Ina i HEP već godinama ulažu u energetsku tranziciju, a na hrvatskom tržištu sve je prisutniji i Petrol koji, iako bazično slovenska tvrtka, gotovo polovicu poslovnih aktivnosti ima u Hrvatskoj, što ga i postavlja u Top 4 energetske tvrtke u našoj zemlji, posebno nakon akvizicije Crodux derivata dva. Od 2021. posjeduju 200 benzinskih crpki u Hrvatskoj.

Stankovci, Pliskovo i Vrbnik

Krajem prošlog tjedna je Nadzorni odbor Petrola odobrio projekt vrijedan 17 milijuna eura u tri sunčane elektrane u okolici Knina.

Radi se o elektranama ukupne instalirane snage od 22 MW i očekivanom proizvodnjom električne energije u visini od 29 GWh, koje će s proizvodnjom električne energije početi 2023. Projekt sadrži tri odvojene sunčane elektrane na području Šibensko-kninske županije: Suknovci s 10 MW instalirane snage, Pliskovo s 6,3 MW instalirane snage i Vrbnik s 5,7 MW instalirane snage.

- Energetska tranzicija u niskougljično društvo i razvoj novih tehnologija donose preoblikovanje uvriježenih načina proizvodnje, prodaje i upotrebe energenata. Grupa Petrol želi postati ključna karika koja povezuje aktere šireg ekosustava ponudom energetskih izvora koji su prilagođeni tržištu i sudjeluju u njegovu oblikovanju. Odluka je Petrola da postane suvremeno održivo energetsko društvo, stoga u tome posebnu stratešku ulogu ima proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, što je jedna od ključnih aktivnosti za budući razvoj Grupe. Obveza prijelaza na zelenu energiju znači da će Petrol u strateškom razdoblju 2021.-2025. za investicije u energetsku tranziciju namijeniti 35 posto ukupnog investicijskog potencijala u iznosu od 698 milijuna eura, od čega najveći dio za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora - ističu iz Petrola kojem je na čelu predsjednica uprave Nada Drobne Popović.

Grupa Petrol na području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini prisutna je već dulje vrijeme, a trenutačno u portfelju imaju dvije vjetroelektrane, 30 manjih solarnih elektrana i šest malih hidroelektrana.

Ljubač bez državne potpore

- Investicije u izgradnju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u skladu su i s vizijom Grupe Petrol ‘Postati integrirani partner u energetskoj tranziciji s odličnim korisničkim iskustvom’ te su uglavnom usmjerene na hrvatsko tržište. Potonje je za Grupu Petrol vrlo važno i u to usmjeravamo velik dio investicija. U 2021. završili smo kupnju društva Crodux Derivati Dva, što će nam na hrvatskom tržištu omogućiti da putem prodajne mreže benzinskih servisa širimo portfelj klijenata u području energenata i usluga energetske tranzicije. Grupa Petrol ima u Hrvatskoj već dva vjetroparka – Ljubač i Glunča. Važno je pritom napomenuti da je Ljubač prvi Petrolov projekt koji je u cijelosti proveden bez državne financijske potpore ili subvencija - istakla je Drobne Popović.

U Petrolu očekuju da će, nakon završetka tri elektrane u Hrvatskoj, do 2025. raspolagati s ukupno 160 MW proizvodne snage za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. 

Iz vjetra struja za 45.000 kućanstava

U okolici Šibenika od 2017. godine radi prva Petrolova vjetroelektrana Glunča koja s devet turbina ukupne nazivne snage 20,7 MW godišnje proizvede 45-50 GWh električne energije, što je dovoljno za 15.000 prosječnih kućanstava. Prošle je godine s proizvodnjom električne energije započela i Petrolova druga vjetroelektrana Ljubač u Zadarskoj županiji s instaliranom snagom od 32,4 MW, devet vjetroagregata i predviđenom godišnjom proizvodnjom električne energije od 96 GWh, čime se osigurava zelena energija za više od 30.000 prosječnih kućanstava.

VIDEO Pogledajte tko je nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osoba godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije