Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez Presedana

Peter Thiel: Googleova suradnja s Kinom je izdaja

Foto: Press Association/Pixsell
1/2
13.08.2019.
u 06:20

Thiel traži istragu protiv američkog tehnološkog diva zbog suradnje na polju umjetne inteligencije

Peter Thiel, osebujni suosnivač PayPala, obrušio se na Google i cinkao ga jučer vlastitoj vladi. Google, američki tehnološki div, sastavnica megakorporacije Alphabeta, tvrdi Thiel, ponaša se izdajnički i opasno. Na polju umjetne inteligencije Google unatoč sankcijama i brojnim direktnim i indirektnim zabranama i dalje surađuje s Kinom, tvrdi Thiel.

Stoga zahtijeva od vlade da otvori istragu protiv Googlea. Konzervativac Thiel, ujedno jedan od rijetkih podržavatelja Trumpove administracije iz Silicijske doline, već je predlagao da se u vezi Googlea otvori istraga, a sada to traži javno od vlade. Thiel, koji sjedi i u upravom odboru Facebooka, uvjeren je da svaka suradnja američke kompanije i razmjena tehnoloških znanja s bilo kakvom tvrtkom u Kini naposljetku završi u rukama ‘komunističke nacionalne vojske’.

Foto: Shutterstock

– To nije zemlja poput SAD-a, u kojoj imate različite kompanije i različite ljude te imate vladin i privatni sektor, a da pri tom oni nisu povezani niti rade zajedno. U Kini su te stvari i dalje usko povezane – rekao je Thiel za Sunday Morning Futures.

Naglasio je kako je najviše zabrinut jer Google dijeli s Kinezima svoje spoznaje o DeepMindu, AI tvrtki u sastavu Googlea koju smatra - kraljevskim draguljem. DeepMind je osnovan 2010., a Google ga je kupio četiri godine poslije. Potom je Google otvorio istraživački laboratorij u Kini, iste godine kada je Kina u ustav unijela stavku da sa svim istraživanjima u zemlji moraju biti upoznate oružane snage. Mislim da je riječ o presedanu da jedna velika američka tvrtka odbije surađivati s vlastitom vojskom i istovremeno surađuje s geopolitičkim rivalom

– Ovo nije liberalno-konzervativna stvar... Ovo je apsolutno bez presedana – tvrdi Thiel.

Iz Googlea su poručili da je riječ o limitiranim istraživanjima na globalnim tzv. open source tehnologijama.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
14:28 16.08.2019.

lik ispali 'to nije zemlja poput SAD-a, u kojoj imate različite kompanije i različite ljude te imate vladin i privatni sektor, a da pri tom oni nisu povezani niti rade zajedno...'!!! jel on svjestan kakvu je laž izrekao? svi američke tvrtke su dužne sa vladom sad-a dijeliti sve informacije ako mogu pomoći u borbi protiv špijunaže, nacionalne sigurnosti. sve. a ta borba podrazumijeva isto tako sve. jedan microsoft, apple, ibm, hp, alfabet, svi oni američkim agencijama daju pristup u sve što ovi zatraže. američka vlada nadzire ključne servere preko kojih ide cjelokupan internet promet. i tu staje svaka daljnja usporedba i analiza. kinez nije ni do nožnog prsta amerikancima po pitanju nadzora i špijuniranja. činjenica je da huawei ima tehnologiju kojoj amer ne može parirati, a kako odmiču sve dalje i brže, posebno u 5g mrežama, amerikanca hvata panika. jer 5g je svijet otvoren ko dječji dlan. tehnologiju koja radi imaju baš kinezi. i da, huawei je javno obećao dati appleu, tj. za novac im ustupiti, i 5g čipove. eto, budu kineski radnici u kineskim tvornicama sklapali i 5g američke mobitele... kakav državni nadzor, kad amerika prisluškuje sve. i ovo naše kuckanje tu. vi ste amerikancima dali sve svoje podatke, i dajete im svakog dana sve što ste jeli, čuli, vidjeli, radili, mislili, bili. i sad se nađu kinezi, koji eto imaju tehniku koju je malo teže provaliti, i ne daju te informacije amerikancu... nek amerikanac ulaže u razvoj tehnologije, one prave. a ne državne udare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije